pougi kolokitha chron2
clock icon
40'

Πουγκί κολοκύθα-κυδώνι

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 300γρ. γλυκό κυδώνι σε κυβάκια
  • 400γρ. κολοκύθα
  • ξύσμα από ¼ πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 150γρ. βούτυρο 82% λιωμένο
  • ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

Μοσχομυριστά και απολαυστικά πουγκάκια με μια υπέροχη γέμιση από κολοκύθα και μαρμελάδα κυδώνι.

Καθαρίζετε και τρίβετε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη και στη συνέχεια τη σοτάρετε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο μαζί το ξύλο κανέλας έως ότου βγάλει τα υγρά της.
Βγάζετε το ξυλάκι κανέλας από το τηγάνι και ρίχνετε την αρωματισμένη κολοκύθα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία πιέζετε με μια κουτάλα προκειμένου να χάσει όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Την αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά την ανακατεύετε με το γλυκό κυδώνι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά 3 από τα φύλλα κρούστας, ένα προς ένα και τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο. Θα πρέπει να βουτυρώσετε και την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα τρία φύλλα.
Κόβετε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 15x15εκ. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε κομματιού 50-70γρ. γέμισης, κλείνετε το φύλλο σε πουγκί και δένετε χαλαρά με σπάγκο. Ψήνετε τα πουγκιά για 15-20 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου να πάρουν ένα ξανθό ομοιόμορφο χρώμα. Αφού κρυώσουν πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και τρίβετε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη και στη συνέχεια τη σοτάρετε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο μαζί το ξύλο κανέλας έως ότου βγάλει τα υγρά της.

Βήμα 2

Βγάζετε το ξυλάκι κανέλας από το τηγάνι και ρίχνετε την αρωματισμένη κολοκύθα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία πιέζετε με μια κουτάλα προκειμένου να χάσει όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Την αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά την ανακατεύετε με το γλυκό κυδώνι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά 3 από τα φύλλα κρούστας, ένα προς ένα και τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο. Θα πρέπει να βουτυρώσετε και την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα τρία φύλλα.

Βήμα 4

Κόβετε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 15x15εκ. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε κομματιού 50-70γρ. γέμισης, κλείνετε το φύλλο σε πουγκί και δένετε χαλαρά με σπάγκο. Ψήνετε τα πουγκιά για 15-20 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου να πάρουν ένα ξανθό ομοιόμορφο χρώμα. Αφού κρυώσουν πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή