Μια παραδοσιακή συνταγή της τρικαλινής κουζίνας, ο πλαστός, φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο και χόρτα εποχής. Εδώ ο Σωτήρης Ευαγγέλου τον φτιάχνει με σπανάκι και μυρωδικά.
Υλικά
- 500 γρ. καλαμποκάλευρο
- 700 γρ. ξινόγαλα
- 400 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σέσκουλα (πλατιά)
- αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε 1 λεκάνη. Τα τρίβουμε με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Ετοιμάζουμε τον χυλό, βάζοντας σε 1 κατσαρόλα το αλεύρι, το αλάτι, το ξινόγαλα και το ελαιόλαδο
και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντάς τα συνεχώς μέχρι να ξεκολλάει από την κουτάλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Βήμα 2
Ζύμη: Λαδώνουμε 1 ταψί 40 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Στρώνουμε τη μισή ζύμη με τα χέρια μας ομοιόμορφα και τοποθετούμε τα χόρτα που έχουμε στύψει καλά έτσι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους.
Βήμα 3
Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη
ομοιόμορφα μέχρι να σκεπαστεί η γέμιση. Πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο και ψήνουμε στον φούρνο στους 160-170°C για 1 ώρα.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M