PITA GEMISI XMAS_20141127_0101
clock icon
1:20'

Πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση

Υλικά

  • Για ένα μεγάλο ταψί για 10-12 άτομα
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες, κατεψυγμένο
  • 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • Για τη γέμιση

  • 700 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
  • 90 γρ. κουκουνάρι
  • 100 γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης
  • 200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 60 ml. κρασί Μαυροδάφνη
  • 50 γρ. ε.π.  ελαιόλαδο
  • 80 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 300 γρ. βρασμένα κάστανα, χοντροκομμένα
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • Αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αν θέλετε να ζεστάνετε υπόλοιπα της πίτας, βάλτε τη σε φούρνο 140°C-150°C για 15 λεπτά.

Η πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση είναι μια τέλεια ιδέα για όλους όσους λατρεύουν τη γέμιση, αλλά δεν τρελαίνονται για τη μάλλον άνοστη γαλοπούλα. Εδώ η γέμιση γίνεται μια υπέροχη πίτα με κιμά, ξηρούς καρπούς, μέλι, κάστανα και μήλο, στοιχεία που δένουν ιδανικά μεταξύ τους μεταφέροντας το Χριστουγεννιάτικο γιορταστικό κλίμα σε ένα πιάτο. Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σχετικά λεπτή σε ύψος, δηλαδή όχι πάνω από 1 δάκτυλο, ώστε να λειτουργεί ιδανικά με το φύλλο στη κάθε μπουκιά. Και βέβαια, μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη γέμιση για γαλοπούλα, χήνα ή χοιρινό.

Τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξεκινήσετε αποψύχετε το φύλλο σε θερμοκρασία δωματίου, ή το έχετε αφήσει από την προηγουμένη μέρα στο ψυγείο. Κόβετε και οργανώνετε σε ένα σημείο όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση:  Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο. Σοτάρετε ανακατεύοντας για περίπου 4 λεπτά. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στα ¾ και προσθέτετε τον κιμά. Με τη σπάτουλα ή ακόμη καλύτερα με το εργαλείο που κάνετε πουρέ, ανακατεύετε κάθε λίγο και σπάτε τυχόν σβόλους από κιμά σε μικρότερα κομμάτια μέχρι όλος ο κιμάς να πάρει χρώμα σε περίπου 6 λεπτά.

Προσθέτετε το κρασί, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα φυστίκια και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνετε κατα βούληση. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης , ανακατεύετε και κλείνετε τη φωτιά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ για να κρυώσουν πριν μπουν ως γέμιση στη πίτα (υπολογίστε τουλάχιστον μισή ώρα).

Ετοιμάζετε την πίτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180°C. Λιώνετε το βούτυρο και παίρνετε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλάγιες επιφάνειες. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσετε για να υποδεχτεί τη κρύα πλέον γέμιση. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και την πιέζετε ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα.

Τοποθετείτε τα πρώτα δύο φύλλα από πάνω αρκετά τεντωμένα, βουτυρώνοντάς τα. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετείτε κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους. Τα βουτυρώνετε καλά, μόλις τα ακουμπήσετε. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι η κρούστα που θα γίνει από πάνω θα είναι όχι απλά νόστιμη αλλά πάρα πολύ τραγανή και όμορφη στην εμφάνιση.

Χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και να μπορείτε να την κόψετε όταν γίνει χωρίς να καταστρέψετε τα φύλλα. Βάζετε την πίτα στο φούρνο σε χαμηλό ράφι και την αφήνετε για περίπου 50’-1 ώρα, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.

Αφήνετε την πίτα έξω απ’ τον φούρνο για τουλάχιστον 15-20’ πριν την σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και να ενταθεί η γεύση καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί.

Σερβίρισμα: Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα κανονικά ή και να πασπαλίσετε ζάχαρη άχνη από πάνω, για πιο “χριστουγεννιάτικη” αίσθηση. Είναι ιδανικό πρώτο πιάτο, σε δείπνο που θα ακολουθήσει κρεατοφαγία.

Διαδικασία

Βήμα 1

Τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξεκινήσετε αποψύχετε το φύλλο σε θερμοκρασία δωματίου, ή το έχετε αφήσει από την προηγουμένη μέρα στο ψυγείο. Κόβετε και οργανώνετε σε ένα σημείο όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση:  Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο. Σοτάρετε ανακατεύοντας για περίπου 4 λεπτά. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στα ¾ και προσθέτετε τον κιμά. Με τη σπάτουλα ή ακόμη καλύτερα με το εργαλείο που κάνετε πουρέ, ανακατεύετε κάθε λίγο και σπάτε τυχόν σβόλους από κιμά σε μικρότερα κομμάτια μέχρι όλος ο κιμάς να πάρει χρώμα σε περίπου 6 λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέτετε το κρασί, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα φυστίκια και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνετε κατα βούληση. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης , ανακατεύετε και κλείνετε τη φωτιά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ για να κρυώσουν πριν μπουν ως γέμιση στη πίτα (υπολογίστε τουλάχιστον μισή ώρα).

Βήμα 4

Ετοιμάζετε την πίτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180°C. Λιώνετε το βούτυρο και παίρνετε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλάγιες επιφάνειες. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσετε για να υποδεχτεί τη κρύα πλέον γέμιση. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και την πιέζετε ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα.

Βήμα 5

Τοποθετείτε τα πρώτα δύο φύλλα από πάνω αρκετά τεντωμένα, βουτυρώνοντάς τα. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετείτε κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους. Τα βουτυρώνετε καλά, μόλις τα ακουμπήσετε. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι η κρούστα που θα γίνει από πάνω θα είναι όχι απλά νόστιμη αλλά πάρα πολύ τραγανή και όμορφη στην εμφάνιση.

Βήμα 6

Χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και να μπορείτε να την κόψετε όταν γίνει χωρίς να καταστρέψετε τα φύλλα. Βάζετε την πίτα στο φούρνο σε χαμηλό ράφι και την αφήνετε για περίπου 50’-1 ώρα, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.

Αφήνετε την πίτα έξω απ’ τον φούρνο για τουλάχιστον 15-20’ πριν την σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και να ενταθεί η γεύση καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί.

Βήμα 7

Σερβίρισμα: Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα κανονικά ή και να πασπαλίσετε ζάχαρη άχνη από πάνω, για πιο “χριστουγεννιάτικη” αίσθηση. Είναι ιδανικό πρώτο πιάτο, σε δείπνο που θα ακολουθήσει κρεατοφαγία.