Ένα νόστιμο, υγιεινό και νηστίσιμο φαγάκι που θα ετοιμάσετε γρήγορα και θα σας αρέσει πολύ. Το συνοδεύετε ιδανικά με ούζο.
Βράζετε τις γαρίδες σε 3½ φλιτζάνια νερό μαζί με το ξίδι για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα - δεν πρέπει να παραβράσουν γιατί θα σκληρύνουν. Τις στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις καθαρίζετε. Αν θέλετε, αφήνετε μερικές ολόκληρες για το γαρνίρισμα.
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Όταν πιουν τα υγρά τους τα σβήνετε με το ούζο και προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά και προσθέτετε το ζωμό από τις γαρίδες. Όταν πάρει βράση προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε και το αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε το πιλάφι να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να πιει το ζωμό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και το καπάκι και το αφήνετε να σταθεί για 5-6 λεπτά.
Μεταφέρετε το πιλάφι σε φόρμα και, όταν το ξεφορμάρετε σε πιατέλα, το γαρνίρετε με τις ολόκληρες γαρίδες που έχετε φυλάξει. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις γαρίδες σε 3½ φλιτζάνια νερό μαζί με το ξίδι για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα - δεν πρέπει να παραβράσουν γιατί θα σκληρύνουν. Τις στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις καθαρίζετε. Αν θέλετε, αφήνετε μερικές ολόκληρες για το γαρνίρισμα.
Βήμα 2
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Όταν πιουν τα υγρά τους τα σβήνετε με το ούζο και προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά και προσθέτετε το ζωμό από τις γαρίδες. Όταν πάρει βράση προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε και το αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Βήμα 3
Προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε το πιλάφι να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να πιει το ζωμό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και το καπάκι και το αφήνετε να σταθεί για 5-6 λεπτά.
Βήμα 4
Μεταφέρετε το πιλάφι σε φόρμα και, όταν το ξεφορμάρετε σε πιατέλα, το γαρνίρετε με τις ολόκληρες γαρίδες που έχετε φυλάξει. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Βήμα 5
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey