ANOIGMA-llivaneziko-pikantiko-kotopoulo
clock icon
1:30'

Πικάντικο λιβανέζικο κοτόπουλο και πιλάφι

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μεγάλο, σε μερίδες
  • 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
  • 3 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στη μέση (κατά μήκος)
  • 2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
  • ½ φλιτζάνι μικρές σταφίδες μαύρες, μουσκεμένες σε 1 φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο + ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, με 3 γαρίφαλα καρφωμένα πάνω
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη, χαραγμένη στα τέσσερα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 400γρ. γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Μια πεντανόστιμη συνταγή ενός φίλου μάγειρα από τον Λίβανο.

Ανακατεύετε την κανέλα σε σκόνη με το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου με το μίγμα και τα σοτάρετε με το μισό βούτυρο και ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, την ντομάτα, το ξυλάκι κανέλας και αρκετό καυτό νερό ώστε να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Όταν πάρει βράση, προσθέτετε το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο.
Σιγοβράζετε το κοτόπουλο για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ψηθεί. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα του και τεμαχίζετε το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια.
Στραγγίζετε το ζωμό του κοτόπουλου και τον μετράτε. Συμπληρώνετε με όσο νερό χρειάζεται για να γίνει πέντε φλιτζάνια σε ποσότητα και βάζετε το ζωμό να πάρει βράση. Τότε προσθέτετε το ρύζι και το σιγοβράζετε σκεπασμένο για 15 λεπτά.
Ανοίγετε την κατσαρόλα και τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου χωρίς να τα ανακατέψετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σταθεί.
Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρετε τα αμύγδαλα και τους κουκουναρόσπορους με το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν ελάχιστο χρώμα. Στραγγίζετε τις σταφίδες από το νερό και τις προσθέτετε κι αυτές στο τηγάνι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Βγάζετε όλο το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και στρώνετε σε μια μεγάλη πιατέλα περίπου με τα μισά κομμάτια. Τοποθετείτε όλο το πιλάφι από πάνω και μετά στρώνετε από πάνω το υπόλοιπο κοτόπουλο. Τέλος, πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα, τους κουκουναρόσπορους και τις σταφίδες. Σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντας με γιαούρτι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε την κανέλα σε σκόνη με το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου με το μίγμα και τα σοτάρετε με το μισό βούτυρο και ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Προσθέτετε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, την ντομάτα, το ξυλάκι κανέλας και αρκετό καυτό νερό ώστε να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Όταν πάρει βράση, προσθέτετε το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Σιγοβράζετε το κοτόπουλο για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ψηθεί. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα του και τεμαχίζετε το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια.

Βήμα 4

Στραγγίζετε το ζωμό του κοτόπουλου και τον μετράτε. Συμπληρώνετε με όσο νερό χρειάζεται για να γίνει πέντε φλιτζάνια σε ποσότητα και βάζετε το ζωμό να πάρει βράση. Τότε προσθέτετε το ρύζι και το σιγοβράζετε σκεπασμένο για 15 λεπτά.

Βήμα 5

Ανοίγετε την κατσαρόλα και τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου χωρίς να τα ανακατέψετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σταθεί.

Βήμα 6

Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρετε τα αμύγδαλα και τους κουκουναρόσπορους με το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν ελάχιστο χρώμα. Στραγγίζετε τις σταφίδες από το νερό και τις προσθέτετε κι αυτές στο τηγάνι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 7

Βγάζετε όλο το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και στρώνετε σε μια μεγάλη πιατέλα περίπου με τα μισά κομμάτια. Τοποθετείτε όλο το πιλάφι από πάνω και μετά στρώνετε από πάνω το υπόλοιπο κοτόπουλο. Τέλος, πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα, τους κουκουναρόσπορους και τις σταφίδες. Σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντας με γιαούρτι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή