Karpouzi_gazpacho_anoigma
clock icon
15'

Πικάντικο γκασπάτσο με καρπούζι

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 600 γρ. καρπούζι, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε κύβους
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες
  • 150 γρ. αγγούρι, κομμένο σε κύβους
  • 50 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κύβους
  • 50 γρ. πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
  • 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 3-4 φρέσκα φύλλα βασιλικό
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ¾ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο, καλής ποιότητας
  • 1 λάιμ, τον χυμό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • μαυροκούκι
  • φύτρες
  • φύλλα βασιλικού
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • καρπούζι, σε κυβάκια

Αναζωογονητική, ο απόλυτα σωστός χαρακτηρισμός για την σούπα γκασπάτσο με καρπούζι. Η ανδαλουσιανή σούπα σε μια από τις πιο λαχταριστές παραλλαγές τώρα που το καρπούζι και οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους!

Σε ένα μπολ βάζουμε την ψίχα του ψωμιού το καρπούζι, τις ντομάτες και το αγγούρι, ιδανικά τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Στο μπλέντερ ξεκινάμε πολτοποιώντας το καρπούζι, τις ντομάτες, το αγγούρι, το ψωμί, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν πολτοποιηθούν προσθέτουμε τον βασιλικό, τα μπαχαρικά, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το μισό χυμό από το λάιμ.

Συνεχίζουμε να πολτολτοποιούμε για 2΄-3΄, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με το λάιμ που κρατήσαμε. Στο τέλος η σούπα πρέπει να είναι λεία και με συνοχή, τοποθετούμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει το γκασπάτσο.

Σερβίρουμε την παγωμένη σούπα με μαυροκούκι, καρπούζι σε κυβάκια, φύτρες, φύλλα βασιλικού και ωμό ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζουμε την ψίχα του ψωμιού το καρπούζι, τις ντομάτες και το αγγούρι, ιδανικά τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2

Στο μπλέντερ ξεκινάμε πολτοποιώντας το καρπούζι, τις ντομάτες, το αγγούρι, το ψωμί, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν πολτοποιηθούν προσθέτουμε τον βασιλικό, τα μπαχαρικά, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το μισό χυμό από το λάιμ.

Βήμα 3

Συνεχίζουμε να πολτολτοποιούμε για 2΄-3΄, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με το λάιμ που κρατήσαμε. Στο τέλος η σούπα πρέπει να είναι λεία και με συνοχή, τοποθετούμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει το γκασπάτσο.

Βήμα 4

Σερβίρουμε την παγωμένη σούπα με μαυροκούκι, καρπούζι σε κυβάκια, φύτρες, φύλλα βασιλικού και ωμό ελαιόλαδο.