Pikantikes fakes me garides-anoigma
clock icon
30'

Πικάντικες φακές με γαρίδες και πιπεριές

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 200 γρ. καφέ φακές
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο + λίγο επιπλέον
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. σάλτσα από τριμμένες ντομάτες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 16 γαρίδες, καθαρισμένες
  • ½ λάιμ, τον χυμό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αυτό το εύκολο φαγητό θα σας πείσει ότι οι φακές τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και το καλοκαίρι, όχι μόνο ως δροσερή σαλάτα!

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τις φακές με το ένα δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν. Ταυτόχρονα, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τις πιπεριές για 4΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Σουρώνουμε τις φακές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και το βαλσαμικό ξίδι. Σε 150 ml νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄.

Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες, μαγειρεύουμε 3΄-4΄ ακόμη και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε τις φακές με τις γαρίδες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χυμό λάιμ.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τις φακές με το ένα δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν. Ταυτόχρονα, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τις πιπεριές για 4΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Σουρώνουμε τις φακές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και το βαλσαμικό ξίδι. Σε 150 ml νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄.

Βήμα 3

Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες, μαγειρεύουμε 3΄-4΄ ακόμη και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε τις φακές με τις γαρίδες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χυμό λάιμ.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη