Πεντανόστιμο κοτόπουλο σε σουβλάκι με πικάντικες νότες και dressing από λαχταριστή σως μουστάρδας .
Υλικά
- 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς δέρμα (800 γρ.), σε χοντρούς κύβους
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, σπασμένο
- 2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 100 γρ. ταχίνι
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 3 κουτ. σούπας νερό
- 1 ντομάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
- 1/4 κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
- πίτες για σουβλάκια κομμένες στα 4
Μερίδες: 4
Για τα σουβλάκια
Για τη σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι
Για τη χωριάτικη σάλτσα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σουβλάκια: Χτυπάμε το ελαιόλαδο, τον χυμό από το 1 λεμόνι, τα μπαχαρικά, τις πιπερίτσες, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τους κύβους του κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.
Μουλιάζουμε 8 ξύλινα καλαμάκια σε ένα μπολ με νερό. Ετοιμάζουμε τη φωτιά και τη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στο γκριλ. Φτιάχνουμε 8 σουβλάκια με το κοτόπουλο.
Τα ψήνουμε στη σχάρα ή σε ένα ταψάκι στον φούρνο για περίπου 15΄. Στα μισά του χρόνου τα γυρίζουμε για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε από τη σχάρα ή τον φούρνο και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
Βήμα 2
Χωριάτικη σάλτσα: Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι.
Βήμα 3
Σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι: Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι και προσθέτουμε χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το γιαούρτι και το σκόρδο και ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο και πίτες για σουβλάκια, τη χωριάτικη σάλτσα και τη σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι.
Φωτογραφίες: Sean Calitz , Mike English , Antdunkan , Kris Kirkham
Styling: Tony Hutchinson - Food Styling: Lottie Covell, Sal Henley, Adam Bush