20190204174003_mikri mauromatika
clock icon
1:35'

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με χοιρινή τηγανιά

Υλικά

    Για τα φασόλια

  • 300γρ. μαυρομάτικα φασόλια, μουσκεμένα για 1 ώρα σε νερό
  • 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας πηχτό
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο (½ καυτερό, ½ γλυκό ή όποια αναλογία προτιμάτε)
  • πιπέρι
  • Ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι Kania
  • Για την τηγανιά

  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά νωπή
  • ⅓ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • πιπέρι
  • Ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι Kania

Αυτό το αγαπημένο πιάτο με χοιρινό και φασόλια ταιριάζει ιδανικά δίπλα σε ένα καλό λευκό κρασί.

Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε λίγο νερό μέχρι να βγάλουν αφρό, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε λίγο. Τα βράζουμε σε 900 ml νερό για 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την ντομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και φυλάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 8-10 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό των φασολιών που φυλάξαμε. Πρέπει να είναι πηχτή η σάλτσα τους αλλά όχι στεγνή.

Για την τηγανιά: σοτάρουμε το χοιρινό σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να αφρίσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνουμε την τηγανιά για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε το λεμόνι και το ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα και σκορπάμε από πάνω την τηγανιά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε λίγο νερό μέχρι να βγάλουν αφρό, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε λίγο. Τα βράζουμε σε 900 ml νερό για 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την ντομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 3

Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και φυλάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 8-10 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό των φασολιών που φυλάξαμε. Πρέπει να είναι πηχτή η σάλτσα τους αλλά όχι στεγνή.

Βήμα 4

Για την τηγανιά: σοτάρουμε το χοιρινό σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να αφρίσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνουμε την τηγανιά για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε το λεμόνι και το ανακατεύουμε.

Βήμα 5

Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα και σκορπάμε από πάνω την τηγανιά.