persiko-pilafi145243studiopaterakis-ANOIGMA

Υλικά

  • 250γρ. ρύζι basmati
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 120γρ. βούτυρο φρέσκο
  • ¾ λίτρου ζωμό κρέατος φρέσκο ή από κύβο
  • 150γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
  • φλούδες από 2 πορτοκάλια
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο (προαιρετικά)
  • αλάτι

Ένα πεντανόστιμο πιλάφι με απλά υλικά και πολύ ξεχωριστή γεύση. Αν το ροδόνερο σας ξενίζει μπορείτε να το παραλείψετε, ωστόσο αυτό είναι που θα δώσει αυθεντικό “περσικό” άρωμα στο πιάτο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι ή άλλο ρηχό σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο ζεσταίνετε λίγο από το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο και να γίνει διαφανές. Ρίχνετε το ζωμό ζεστό, αλατίζετε και μόλις πάρει βράση το απομακρύνετε από τη φωτιά. Σκεπάζετε το ρύζι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος καλά βουτυρωμένο, το βάζετε στο φούρνο και το αφήνετε για 20 λεπτά.
Στο μεταξύ, βάζετε τις φλούδες των πορτοκαλιών –κομμένες σαν σπιρτόξυλα- σε νερό να βράσουν για 1 λεπτό και τις σουρώνετε. Τις ξαναβράζετε αλλάζοντας ακόμα δύο φορές το νερό, για 1 λεπτό κάθε φορά από την στιγμή που θα πάρουν βράση.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος. Το ρύζι πρέπει να είναι εντελώς στεγνό. Κρατάτε 20γρ. από το βούτυρο και μοιράζετε το υπόλοιπο στην επιφάνεια του ρυζιού σε μικρά κομμάτια. Ενσωματώνετε το βούτυρο στο ρύζι με τα δόντια 2 πιρουνιών, ξεχωρίζοντας τους κόκκους ώστε να γίνει σπυρωτό.
Σε μεγάλο τηγάνι που πρέπει να χωράει το ρύζι λιώνετε σε χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο βούτυρο προσέχοντας να μη πάρει χρώμα και σοτάρετε τις βρασμένες φλούδες πορτοκαλιού και τα φιστίκια. Προσθέτετε το βρασμένο ρύζι, και ανακατεύετε καλά. Για μια πιο “περσική” γεύση, πριν σερβίρετε ραντίζετε το ρύζι με ροδόνερο
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι ή άλλο ρηχό σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο ζεσταίνετε λίγο από το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Βήμα 2

Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο και να γίνει διαφανές. Ρίχνετε το ζωμό ζεστό, αλατίζετε και μόλις πάρει βράση το απομακρύνετε από τη φωτιά. Σκεπάζετε το ρύζι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος καλά βουτυρωμένο, το βάζετε στο φούρνο και το αφήνετε για 20 λεπτά.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, βάζετε τις φλούδες των πορτοκαλιών –κομμένες σαν σπιρτόξυλα- σε νερό να βράσουν για 1 λεπτό και τις σουρώνετε. Τις ξαναβράζετε αλλάζοντας ακόμα δύο φορές το νερό, για 1 λεπτό κάθε φορά από την στιγμή που θα πάρουν βράση.

Βήμα 4

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος. Το ρύζι πρέπει να είναι εντελώς στεγνό. Κρατάτε 20γρ. από το βούτυρο και μοιράζετε το υπόλοιπο στην επιφάνεια του ρυζιού σε μικρά κομμάτια. Ενσωματώνετε το βούτυρο στο ρύζι με τα δόντια 2 πιρουνιών, ξεχωρίζοντας τους κόκκους ώστε να γίνει σπυρωτό.

Βήμα 5

Σε μεγάλο τηγάνι που πρέπει να χωράει το ρύζι λιώνετε σε χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο βούτυρο προσέχοντας να μη πάρει χρώμα και σοτάρετε τις βρασμένες φλούδες πορτοκαλιού και τα φιστίκια. Προσθέτετε το βρασμένο ρύζι, και ανακατεύετε καλά. Για μια πιο “περσική” γεύση, πριν σερβίρετε ραντίζετε το ρύζι με ροδόνερο

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή