Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ιταλική συνταγή με ζυμαρικά και πέστο από σπαράγγια, πρωτότυπη, διατροφικά πλούσια αλλά και πολύ εύκολη στην εκτέλεση, ιδανική για την άνοιξη, την εποχή των σπαραγγιών.
Υλικά
- Μερίδες: 2
- 500 γρ. πράσινα σπαράγγια
- 300 γρ. πέννες
- 50 γρ. Παρμεζάνα ή Γκράνα
- 60 γρ. κουκουνάρι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε και βράζετε τα σπαράγγια: Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει (μεγέθους ικανού ώστε μετά να βράσετε εκεί τα ζυμαρικά). Καθαρίζετε με ένα αποφλοιωτή την επιφάνεια από το κάτω, σκληρό μέρος των πιο μεγάλων σπαραγγιών. Όταν έχει βράσει το νερό ρίχνετε μέσα μια κουταλιά σούπας αλάτι και μετά τα σπαράγγια για να βράσουν για 3-4 λεπτά κατά μέγιστο. Τα αφαιρείτε με μια λαβίδα και τα αφήνετε να κρυώσουν για 1-2 λεπτά. Δεν πετάτε το νερό απ’ τη κατσαρόλα γιατί εκεί θα βράσετε σε λίγο τις πέννες.
Βήμα 2
Φτιάχνετε το πέστο σπαραγγιών: Κόβετε 2-3 εκ απ’ τη βάση των βρασμένων σπαραγγιών που είναι σκληρή και το πετάτε. Κόβετε επίσης τις κορυφές που θα μπουν έτσι όπως είναι, στο τελικό πιάτο. Τα μεσαία κομμάτια του μίσχου των σπαραγγιών τα κόβετε σε κομμάτια και τα βάζετε σε ένα ηλεκτρικό πολυκόπτη. Εκεί προσθέτετε τα 50 γρ. απ’ το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, τον χυμό απ’ το λεμόνι. Τα περνάτε να πολτοποιηθούν για 1 λεπτό και προσθέτετε το τυρί και ξαναπολτοποιείτε.
Βήμα 3
Τέλος, μεταφέρετε το έτοιμο πέστο σπαραγγιών σε ένα τηγάνι επαρκούς μεγέθους για να αναμιχθεί με τις πέννες όταν είναι έτοιμες, όπου προσθέτετε και το υπόλοιπο κουκουνάρι για να μείνει τραγανό στη μπουκιά.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά και τη σύνθεση: Ξαναβάζετε το νερό των σπαραγγιών να βράσει και ρίχνετε μέσα τις πέννες ολικής. Στα 6 λεπτά περίπου βάζετε και το τηγάνι με το πέστο σε μεσαίας έντασης εστία να ζεσταθεί και μόλις αρχίζει να βγάζει ατμούς προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές απ’ το νερό που βράζουν οι πέννες, με στόχο να αραιώσει καταρχάς τη σάλτσα, πριν τελικά την βοηθήσει να πήξει, λόγω του αμύλου που περιέχει. Στα 9 λεπτά που οι πένες είναι έτοιμες, τις ρίχνετε με σουρωτήρι μέσα στο πέστο και όσο ανακατεύετε, βάζετε τις κορυφές των σπαραγγιών στο καυτό νερό να ξαναζεσταθούν.
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Σερβίρετε στα πιάτα τις πέννες και στη κορυφή βάζετε τις κορυφές απ’ τα σπαράγγια, τρίβετε φρέσκο πιπέρι και δίνετε την δυνατότητα να συμπληρώσει κανείς τυρί, με τριμμένη γκράνα.