Φέτος για το πασχαλινό τραπέζι φτιάχνουμε πένες ογκρατέν με μπέικον και λιαστή τομάτα. Για να έχουμε σίγουρα απολαυστικό αποτέλεσμα θα χρησιμοποιήσουμε Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.
Υλικά
- 1 πακέτο πένες
- 300 γρ. μπέικον
- 350 ml (1 3/4 φλιτζ. τσαγιού) κρέμα γάλακτος
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. λιαστή τομάτα, ψιλοκομμένη
- 200 γρ. σκληρό τυρί, τριμμένο
- 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 λίτρο (5 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
- 30 γρ. (6 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 20 γρ. (4 κουτ. σούπας) λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό, τις σουρώνουμε και τις απλώνουμε σε ένα πυρέξ. Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 2
Βράζουμε για ένα-δύο λεπτά. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα ζυμαρικά, την ψιλοκομμένη λιαστή τομάτα, πασπαλίζουμε με τα 2/3 από το τυρί και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Για την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ: Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ προσθέτοντας το 1 λίτρο (5 φλιτζ. τσαγιού) γάλα και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στη συνέχεια την απλώνουμε πάνω από τις πένες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 180°C, για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.