pecan pie
clock icon
1:10'

Pecan Pie, η αμερικάνικη “καρυδόπιτα”

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 4-5 κουτ. σούπας νερό
  • Για τη γέμιση

  • 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κουτ. σούπας Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 400γρ. Σιρόπι Γλυκόζης ΓΙΩΤΗΣ
  • 75γρ. βούτυρο αλατισμένο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 αβγά χτυπημένα
  • 180γρ. καρύδια πεκάν

Στις ΗΠΑ λατρεύουν την pecan pie και φροντίζουν να μην λείπει από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Σαν καρυδόπιτα σε μορφή τάρτας, η pecan pie φτιάχνεται με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, για ιδανικό τριφτό αποτέλεσμα στη ζύμη.

Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε ρίχνετε τα αβγά και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάτε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη μέχρι τη χρήση της. Στη συνέχεια, την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5εκ. περίπου, τρεις πόντους μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον πάτο της φόρμας σας. Βουτυρώνετε τη φόρμα και απλώνετε μέσα τη ζύμη, να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά.
Για τη γέμιση: Σε μπολ ανακατεύετε την Καστανή Ζάχαρη Fytro με την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι, το Σιρόπι Γλυκόζης ΓΙΩΤΗΣ, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και τα αβγά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Aδειάζετε μέσα στην ταρτιέρα το μίγμα με τα αβγά που ετοιμάσατε. Σκεπάζετε προσεκτικά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε την τάρτα σκεπασμένη για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, στρώνετε πάνω προσεχτικά τα καρύδια πεκάν και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η τάρτα. Η γέμιση της τάρτας μπορεί να μην είναι πλήρως σταθερή όταν τη βγάλετε από το φούρνο, ωστόσο αν σας φαίνεται ότι κουνιέται πολύ, σκεπάστε την ξανά με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 20 λεπτά ακόμη.
Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Ιδανικά την ετοιμάζετε από την προηγούμενη μέρα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε ρίχνετε τα αβγά και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 2

Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάτε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη μέχρι τη χρήση της. Στη συνέχεια, την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5εκ. περίπου, τρεις πόντους μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον πάτο της φόρμας σας. Βουτυρώνετε τη φόρμα και απλώνετε μέσα τη ζύμη, να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Σε μπολ ανακατεύετε την Καστανή Ζάχαρη Fytro με την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι, το Σιρόπι Γλυκόζης ΓΙΩΤΗΣ, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και τα αβγά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Aδειάζετε μέσα στην ταρτιέρα το μίγμα με τα αβγά που ετοιμάσατε. Σκεπάζετε προσεκτικά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε την τάρτα σκεπασμένη για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, στρώνετε πάνω προσεχτικά τα καρύδια πεκάν και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η τάρτα. Η γέμιση της τάρτας μπορεί να μην είναι πλήρως σταθερή όταν τη βγάλετε από το φούρνο, ωστόσο αν σας φαίνεται ότι κουνιέται πολύ, σκεπάστε την ξανά με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 20 λεπτά ακόμη.

Βήμα 6

Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Ιδανικά την ετοιμάζετε από την προηγούμενη μέρα.