Αυτά τα γλυκά παξιμαδάκια εύκολα και γρήγορα, με υλικά που βρίσκονται πάντα στο σπίτι, ενώ διατηρούνται φρέσκα αν τα κλείσετε σε μεταλλικό κουτί.
Υλικά
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- ¾ ποτηριού ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κιλό σχεδόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα σε σκόνη
Tips
- Πριν ψήσετε τις φραντζολίτσες, αν θέλετε, τις πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.
- Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα ολόκληρα, ωμά φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια. Σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε ηλεκτρικό μαχαίρι για να κόψετε τις φέτες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι μαζί με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το κανελογαρίφαλο και το ξύσμα.
Βήμα 2
Κοσκινίζετε το μπέικιν με το αλεύρι και διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε εναλλάξ το χυμό με το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το γάντζο ζυμώματος, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να γίνεται μια μπάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και μέτρια. Πιθανώς να μην πάρει όλο το αλεύρι. Σταματάτε το ανακάτεμα στο μίξερ και ζυμώνετε λίγο με τα χέρια.
Βήμα 3
Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και πλάθετε τρία φραντζολάκια. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Χαράζετε την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες -πάχους 1εκ. περίπου- και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Βήμα 4
Βγάζετε τα φραντζολάκια από το φούρνο και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν για 5 λεπτά. Τα κόβετε σε φέτες στα σημεία που τα έχετε χαράξει και τα απλώνετε σε ταψιά. Τα βάζετε ξανά στο φούρνο και ψήνετε στους 150οC μέχρι να ροδίσουν καλά.
Βήμα 5
Αφήνετε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς πριν τα τοποθετήσετε σε μεταλλικό κουτί.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey