Μια πατατοσαλάτα τσαχπίνικη, με πολλαπλές υφές και γευστικές εκπλήξεις που μπορεί ν’ αποτελέσει γεύμα ή το ιδανικό συνοδευτικό για σνίτσελ, αλλά ταιριάζει με όλα τα ψητά κρεατικά.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 750 γρ. μικρές, baby πατάτες με το φλούδι τους
- 1 μικρό αγγούρι σε φέτες
- 3 μεσαία κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. κάππαρη ξεπλυμένη
- 1 κ.σ. αγγουράκι τουρσί
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 1 λεμόνι, τον χυμό του
- 60 ml. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις πατάτες: Σε κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει και ρίχνετε τις πατάτες με μια κουταλιά αλάτι να βράσουν μέχρι να είναι τόσο μαλακές ώστε να μπορείτε να τις τσιμπήσετε με ένα πιρούνι χωρίς αντίσταση (περίπου 20’-25’).
Βήμα 2
Τις σουρώνετε και στη συνέχεια τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια με ένα πιρούνι, όχι μαχαίρι, για να κάνουν γρέζια, ώστε στο ανακάτεμα της σαλάτας να φύγουν μικρά κομματάκια απ’ τη πατάτα και να γίνουν πουρές. Έτσι αυτός ο “πουρές” θα μπλέξει με τα υπόλοιπα υλικά και θα δημιουργήσει την τέλεια πηχτή σάλτσα για τη πατατοσαλάτα.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε παράλληλα τα υπόλοιπα υλικά: Κόβετε κρεμμυδάκια, αγγούρι και αγγουράκι τουρσί σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, ξεπλένετε τη κάππαρη και στιβετε τον χυμό του λεμονιού.
Βήμα 4
Σύνθεση: Βάζετε πρώτα τις ζεστές πατάτες κομμένες με το πιρούνι και ρίχνετε από πάνω το λεμόνι για να ρουφήξουν λίγη οξύτητα όσο είναι ζεστές.
Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά, ώστε να δημιουργηθεί και η σάλτσα που είπαμε πιο πάνω. Δοκιμάζετε και διορθώνετε αν χρειαστεί, σε μουστάρδα, λεμόνι και αλάτι.