kastana-patates-anoigma-2
clock icon
1:30'

Πατάτες στον φούρνο με κάστανα και πορτοκάλι

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 -1,5 κιλό πατάτες
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 ml ζωμό βοδινού (φρέσκο ή ψυγείου) ή νερό
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, τα φυλλαράκια
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, τα φυλλαράκια
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αυτές οι πατάτες φούρνου γίνονται το τέλειο συνοδευτικό για ένα ψητό κρέας σε ένα Κυριακάτικο τραπέζι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα πιρέξ ή ταψί μαζί με τα κάστανα και το σκόρδο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού μαζί με τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε δυνατά με έναν αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν.

Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες και τα κάστανα στο ταψί και συμπληρώνουμε με τόσο ζωμό ή νερό όσο χρειάζεται για να καλύπτονται οι πατάτες μέχρι τη μέση. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Στα 30΄ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Τις σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και συνοδεύουμε άψογα με ένα λεμονάτο κατσικάκι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: StudioM.com

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα πιρέξ ή ταψί μαζί με τα κάστανα και το σκόρδο.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού μαζί με τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε δυνατά με έναν αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες και τα κάστανα στο ταψί και συμπληρώνουμε με τόσο ζωμό ή νερό όσο χρειάζεται για να καλύπτονται οι πατάτες μέχρι τη μέση. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 4

Ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Στα 30΄ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Βήμα 5

Τις σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και συνοδεύουμε άψογα με ένα λεμονάτο κατσικάκι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: StudioM.com