PASTITSIO-KOTOPOULO
clock icon
1:20'

Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου

Υλικά

  • 1 πακέτο πένες βρασμένες αλ ντέντε
  • 1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • 700γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ξυσμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την επικάλυψη

  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

To αγαπημένο παστίτσιο εδώ φτιάχνεται με κιμά κοτόπουλου δημιουργώντας μια εναλλακτική πρόταση. Η μπεσαμέλ σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ αφράτη.

Ζεσταίνουμε πολύ καλά μια κατσαρόλα και μετά ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές, το πολτοποιημένο σκόρδο και το καρότο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει.

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις έχουμε στραγγίξει. Τις ρίχνουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τις ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε ξανά. Από πάνω απλώνουμε τον μαγειρεμένο κιμά του κοτόπουλου και τον ανακατεύουμε ελαφρά με τις πέννες.

Για την επικάλυψη: Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το φαγητό με το μίγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.

Φωτογραφία – Food styling Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε πολύ καλά μια κατσαρόλα και μετά ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές, το πολτοποιημένο σκόρδο και το καρότο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.

Βήμα 2

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις έχουμε στραγγίξει. Τις ρίχνουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τις ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε ξανά. Από πάνω απλώνουμε τον μαγειρεμένο κιμά του κοτόπουλου και τον ανακατεύουμε ελαφρά με τις πέννες.

Βήμα 4

Για την επικάλυψη: Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το φαγητό με το μίγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.

Φωτογραφία – Food styling Αντωνία Κατή