pastitsio-anoigma-mikri
clock icon
1:30'

Παστίτσιο με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Υλικά

  • Μερίδες: 6-8
  • Για τα ζυμαρικά

  • 500 γρ. μακαρόνια χοντρά με τρύπα Νο 3
  • 100 γρ. Arla Mozzarella τριμμένη + 50 γρ. επιπλέον
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τον κιμά

  • 800 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό) από ελιά ή ποντίκι
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριo κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 ml κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 50 γρ. Arla Pasta Gratinar, mix τριμμένων τυριών
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την μπεσαμέλ

  • 80 γρ. Βούτυρο Lurpak
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα, χλιαρό
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 80 γρ. Arla Pasta Gratinar, mix τριμμένων τυριών
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μια πιο υγιεινή εκδοχή του παστίτσιου, με μπεσαμέλ γιαουρτιού. Η συνταγή απογειώνεται χάρη στα προϊόντα της Arla.

Κιμάς: Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά. Καβουρδίζουμε τον κιμά γρήγορα με ξύλινη κουτάλα για 5΄-6΄. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄ ακόμα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το δαφνόφυλλο και την κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 400 ml νερό.

Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 20΄, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το Arla Pasta Gratinar και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το Βούτυρο Lurpak σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2΄-3΄, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, για να γίνει λείο το μίγμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά.

Την αποσύρουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν με το μείγμα. Προσθέτουμε το Arla Pasta Gratinar και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε.

Ζυμαρικά: Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 2΄-3΄ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφουμε στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αυγό και την Arla Mozzarella και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πασπαλίζουμε ένα μέτρια βαθύ ταψί με τα 50 γρ. Arla Mozzarella. Αδειάζουμε μέσα τα μισά μακαρόνια και τα στρώνουμε σε όλη τη βάση. Απλώνουμε τη σάλτσα του κιμά και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε για 45΄, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κιμάς: Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά. Καβουρδίζουμε τον κιμά γρήγορα με ξύλινη κουτάλα για 5΄-6΄. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄ ακόμα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το δαφνόφυλλο και την κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 400 ml νερό.

Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 20΄, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το Arla Pasta Gratinar και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2

Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το Βούτυρο Lurpak σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2΄-3΄, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, για να γίνει λείο το μίγμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά.

Την αποσύρουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν με το μείγμα. Προσθέτουμε το Arla Pasta Gratinar και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Ζυμαρικά: Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 2΄-3΄ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφουμε στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αυγό και την Arla Mozzarella και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πασπαλίζουμε ένα μέτρια βαθύ ταψί με τα 50 γρ. Arla Mozzarella. Αδειάζουμε μέσα τα μισά μακαρόνια και τα στρώνουμε σε όλη τη βάση. Απλώνουμε τη σάλτσα του κιμά και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε για 45΄, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ.