PASTA FLORA kounoupidi
clock icon
1:30'

Πάστα φλώρα αλμυρή

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 250γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, κομμένο σε μικρά κομμάτια και λίγο ακόμη λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κουτ. σούπας γάλα κρύο
  • αλάτι, ελάχιστο
  • ζάχαρη, ελάχιστη
  • Για τη γέμιση

  • 2 αβγά
  • 1 κουνουπίδι μικρό
  • 250γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με ένα πιρούνι
  • 200γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας, τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την επάλειψη

  • 1 αβγό, το ασπράδι

Η πάστα φλώρα δεν είναι μόνο γλυκιά. Ακόμα και αλμυρή με μια ωραία, καλοφτιαγμένη γέμιση θα κερδίσει τις καρδιές και… τους ουρανίσκους σας.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μεγάλο δοχείο το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνετε και τα κυβάκια του βουτύρου. Με τις άκρες των δαχτύλων σας αρχίζετε να τρίβετε τα κομμάτια του βουτύρου με το αλεύρι, μέχρι να ετοιμάσετε ένα μίγμα που να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα ή σαν ψιλοτριμμένο τυρί.
Ρίχνετε το αβγό και το κρύο γάλα, την κέτσαπ και την πάπρικα και ανακατεύετε με τα χέρια σας, έτσι ώστε να φτιάξετε μια σφιχτή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να βράσετε και να πολτοποιήσετε το κουνουπίδι και να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Φτιάχνετε το κουνουπίδι σε πουρέ. Το χωρίζετε πρώτα σε μπουκετάκια, τα οποία βράζετε για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα στραγγίζετε και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών).
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα και προσθέτετε τον πουρέ του κουνουπιδιού, το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
Φτιάχνετε την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 22 - 24 εκ.
Βγάζετε από το ψυγείο τη ζύμη και την αφήνετε για 10 λεπτά να ζεσταθεί ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης, τη βάζετε στο κέντρο της φόρμας και με την παλάμη σας αρχίζετε να την πιέζετε για να απλωθεί ομοιόμορφα στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στη ζύμη και ισιώνετε την επιφάνεια.
Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια την κόβετε σε 6 λωρίδες με πλάτος 1 εκατοστό. Τις βάζετε χιαστί πάνω στη γέμιση, όπως κάνουμε με την κλασική πάστα φλώρα. Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι και βάζετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μεγάλο δοχείο το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνετε και τα κυβάκια του βουτύρου. Με τις άκρες των δαχτύλων σας αρχίζετε να τρίβετε τα κομμάτια του βουτύρου με το αλεύρι, μέχρι να ετοιμάσετε ένα μίγμα που να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα ή σαν ψιλοτριμμένο τυρί.

Βήμα 2

Ρίχνετε το αβγό και το κρύο γάλα, την κέτσαπ και την πάπρικα και ανακατεύετε με τα χέρια σας, έτσι ώστε να φτιάξετε μια σφιχτή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να βράσετε και να πολτοποιήσετε το κουνουπίδι και να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Φτιάχνετε το κουνουπίδι σε πουρέ. Το χωρίζετε πρώτα σε μπουκετάκια, τα οποία βράζετε για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα στραγγίζετε και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών).

Βήμα 4

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα και προσθέτετε τον πουρέ του κουνουπιδιού, το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Φτιάχνετε την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 22 - 24 εκ.

Βήμα 6

Βγάζετε από το ψυγείο τη ζύμη και την αφήνετε για 10 λεπτά να ζεσταθεί ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης, τη βάζετε στο κέντρο της φόρμας και με την παλάμη σας αρχίζετε να την πιέζετε για να απλωθεί ομοιόμορφα στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στη ζύμη και ισιώνετε την επιφάνεια.

Βήμα 7

Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια την κόβετε σε 6 λωρίδες με πλάτος 1 εκατοστό. Τις βάζετε χιαστί πάνω στη γέμιση, όπως κάνουμε με την κλασική πάστα φλώρα. Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι και βάζετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή