Οι ελιές, πράσινες και μαύρες, γίνονται φοβερά αλείμματα για το ψωμί και όχι μόνο.

Υλικά
- 2 φλιτζάνια ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 4 φιλέτα αντζούγιες λαδιού
- 2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 2 κουτ. σούπας σκόρδο λιωμένο (χωρίς τη φύτρα)
- 1 κουτ. σούπας ούζο ή μπράντι ή ουίσκι
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ή θυμάρι ή μαραθόσπορους (αν βάλετε ούζο)
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
- 2 κουτ. σούπας σκόρδο λιωμένο (χωρίς τη φύτρα)
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα αλεσμένα σε πούδρα
- χυμό από ½ λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρή κονσέρβα τόνο σε λάδι (προαιρετικά)
- πιπέρι