clock icon
60'

Πασχαλινά κουλουράκια από τον Στέλιο Παρλιάρο (BINTEO)

Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. βούτυρο Lurpak, παγωμένο
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 αυγό

Tips

  • • Εάν θέλουμε, προσθέτουμε στη ζύμη ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι. • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη άχνη με καστανή στην ίδια ποσότητα για να γίνουν πιο τραγανά. • Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουτ. γλυκού κανέλα ή κάποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας. • Μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη (ωμή) στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μεμβράνη έως και 1 εβδομάδα προκειμένου να ψήνουμε τα κουλούρια όποτε θέλουμε και να είναι πάντα φρέσκα. • Για να διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο και πιο τραγανά τα τοποθετούμε σε μεταλλικό σκεύος, ερμητικά κλεισμένο.

Για αφράτα κουλουράκια με τέλεια υφή και φανταστικό άρωμα χρησιμοποιούμε βούτυρο Lurpak .

Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο Lurpak και το ρίχνουμε, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, στον κάδο του μίξερ.

Τα αυγά τα προσθέτουμε ένα ένα, αφού τα σπάσουμε πρώτα σε ένα μπολάκι.

Ζυμώνουμε καλά έως ότου πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Εάν το ζυμάρι βγει μαλακό και κολλάει, το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα ζυγίζουμε ένα ένα ώστε να έχουν το ίδιο βάρος (20 γραμμάρια), για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Πλάθουμε μικρά κουλούρια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλούρια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ºC έως ότου πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο Lurpak και το ρίχνουμε, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, στον κάδο του μίξερ.

Βήμα 2

Τα αυγά τα προσθέτουμε ένα ένα, αφού τα σπάσουμε πρώτα σε ένα μπολάκι.

Βήμα 3

Ζυμώνουμε καλά έως ότου πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Εάν το ζυμάρι βγει μαλακό και κολλάει, το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα ζυγίζουμε ένα ένα ώστε να έχουν το ίδιο βάρος (20 γραμμάρια), για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Βήμα 5

Πλάθουμε μικρά κουλούρια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλούρια.

Βήμα 6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ºC έως ότου πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.