pasa-kefte

Υλικά

    Μερίδες: 4-5

    Για τους κεφτέδες

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 φλιτζ. του καφέ ρύζι γλασέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • Για τη σύβραση

  • 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κιλό ντομάτες, τριμμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή

Μία παραδοσιακή και ιδιαίτερη συνταγή με προέλευση από τη Μικρά Ασία

Κεφτέδες: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά και πλάθουμε σε κεφτέδες, αλείφοντας τακτικά τα χέρια μας με λίγο λάδι να μην κολλάνε. Τους αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σύβραση: Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα μπαχαρικά να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για λίγο, ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αραδιάζουμε μέσα τους κεφτέδες. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 5΄ και τα γυρνάμε από την άλλη μεριά. Αφήνουμε για άλλα 5΄.

Αφαιρούμε τους κεφτέδες και μεταφέρουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα σε ταψί. Τους στρώνουμε πάνω από τα κρεμμύδια και ψήνουμε στους 180ο C για 30΄-40΄. Βράζουμε τη σύβραση σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη σάλτσα στο ταψί κατά το ψήσιμο. Σερβίρουμε τον πασά κεφτέ μαζί με κρεμμύδια από το ταψί, σάλτσα και πάπρικα καυτερή.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Κεφτέδες: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά και πλάθουμε σε κεφτέδες, αλείφοντας τακτικά τα χέρια μας με λίγο λάδι να μην κολλάνε. Τους αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2

Σύβραση: Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα μπαχαρικά να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για λίγο, ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αραδιάζουμε μέσα τους κεφτέδες. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 5΄ και τα γυρνάμε από την άλλη μεριά. Αφήνουμε για άλλα 5΄.

Βήμα 3

Αφαιρούμε τους κεφτέδες και μεταφέρουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα σε ταψί. Τους στρώνουμε πάνω από τα κρεμμύδια και ψήνουμε στους 180ο C για 30΄-40΄. Βράζουμε τη σύβραση σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη σάλτσα στο ταψί κατά το ψήσιμο. Σερβίρουμε τον πασά κεφτέ μαζί με κρεμμύδια από το ταψί, σάλτσα και πάπρικα καυτερή.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography