Φρέσκα ζυμαρικά και κοτόπουλο που σιγομαγειρεύεται με καπνιστή πανσέτα κάνουν ένα πιάτο αληθινό χάδι στον ουρανίσκο…
Υλικά
- 10 κοπανάκια κοτόπουλου
- 100γρ. αλεύρι
- 100ml ελαιόλαδο
- 100γρ. πανσέτα καπνιστή, σε κύβους
- 200γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα ολόκληρα
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 500ml κόκκινο κρασί
- 500ml ζωμό κότας
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι φασκόμηλο ψιλοκομμένο
- παπαρδέλες φρέσκες
- παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλατίζετε, αλευρώνετε και σοτάρετε τα κοπανάκια σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Τα ακουμπάτε σε πιατέλα και πετάτε το περιττό λίπος από την κατσαρόλα.
Βήμα 2
Ρίχνετε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι και την πανσέτα και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε και όσο αλεύρι έχει περισσέψει, κατόπιν το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον ζωμό, τη δάφνη, τα καρότα και το σέλερι και ξαφρίζετε για 5 λεπτά.
Βήμα 3
Προσθέτετε το κοτόπουλο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
Βήμα 4
Αφήνετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα να κρυώσει στο ζουμί του. Τοποθετείτε την κατσαρόλα στο ψυγείο.
Βήμα 5
Την επόμενη μέρα αφαιρείτε το λίπος που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια και ζεσταίνετε το φαγητό. Αν χρειαστεί, βράζετε τη σάλτσα για να δέσει.
Βήμα 6
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζετε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Τις σουρώνετε και τις ανακατεύετε μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το φασκόμηλο, αλατοπιπερώνετε ανάλογα, πασπαλίζετε με το τυρί και σερβίρετε αμέσως σε πιάτα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή