Μια μοντέρνα ιταλική συνταγή για ζυμαρικά με ιδιαίτερα λεπτές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές γεύσεις από κολοκύθι με τους ανθούς του πάνω σε παπαρδέλες με αρώματα βασιλικού.
Υλικά
- 250 γρ. παπαρδέλες
- 250 γρ. μικρά φρέσκα κολοκυθάκια
- 7-8 κολοκυθανθοί
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε δυο κομμάτια
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 5-6 φύλλα βασιλικού
- 25 γρ. βούτυρο
- αλάτι, τριφτό πιπέρι
Μερίδες: 2
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμασία υλικών: Κόψτε τα 2/3 από τα κολοκυθάκια σε ροδέλες πάχους 4 χιλιοστών. Κόβετε το υπόλοιπο 1/3 των κολοκυθιών σε λεπτές φλούδες με μαντολίνο ή αποφλοιωτή και τους ρίχνετε λίγο αλάτι ώστε να μαλακώσουν λίγο για 15’. Τέλος, ετοιμάστε τα λουλούδια κόβοντας τη βάση τους και κρατώντας μόνο τα πέταλα. Κόψτε τα στα 4.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη σάλτσα κολοκυθιών: Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι να κάψει με το σκόρδο και 30 ml νερό. Προσθέστε τις φέτες απ’ τα κολοκύθια και βάλτε την εστία στο ελάχιστο να τα σιγομαγειρέψει για 10′ μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Βήμα 3
Βράζετε τις παπαρδέλες: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε τουλάχιστον 4-5 λίτρα νερού να βράζει. Αφού βράσει προσθέστε 2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και μόλις καταλαγιάσει ο κοχλασμός ρίξτε τις παπαρδέλες. Υπολογίστε να τις βγάλετε στα 6 λεπτά, ένα λεπτό δηλαδή πριν τον κανονικό τους χρόνο. Αυτό το στάδιο συγχρονίστε το ώστε να ξεκινήσει το βράσιμο των ζυμαρικών 3-4′ αφού ξεκινήσετε να σοτάρετε τα κολοκύθια πιο πάνω.
Βήμα 4
Ολοκλήρωση σάλτσας κολοκυθιών: Δυο λεπτά προτού είναι έτοιμες οι παπαρδέλες αφαιρέστε το σκόρδο και προσθέστε στο τηγάνι με τα κολοκύθια τις λεπτές φέτες, τα λουλούδια, τον βασιλικό και το βούτυρο και ανακατέψτε τα με λίγο νερό απ’ το βράσιμο των ζυμαρικών.
Βήμα 5
Σύνθεση: Προσθέστε τις παπαρδέλες στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά. Αφαιρέστε απ’ το μάτι και σερβίρετε αμέσως. Αν τις στραγγίσετε, κρατήστε οπωσδήποτε ένα μπρίκι απ’ το νερό που έβρασαν γιατί θα χρειαστεί να τις αναζωογονήσετε σίγουρα στο δεύτερο πιάτο προσθέτοντας λίγο απ’ αυτό.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε απ’ το τηγάνι στα πιάτα. Θέλουν φρέσκο πιπέρι και δεν θέλουν τριμμένο τυρί.