παντζάρια ψητά
clock icon
1:15'

Παντζάρια ψητά με πετιμέζι, μυρωδικά και τυρί γαλένι

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 6 μέτρια παντζάρια
  • 40 ml πετιμέζι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 20 ml μηλόξιδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
  • 300 γρ. τυρί γαλένι (κατίκι ή ξινομυζήθρα)
  • 10 φυλλαράκια μαϊντανό
  • 10 φυλλαράκια μυρώνια
  • αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου
  • μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Tips

  • Το γαλένι είναι ένα κρεμώδες τυρί που παράγεται στο τυροκομείο των αδελφών Ζερβού, στο χωριό Γαλένι. Μπορεί να αντικατασταθεί με κατίκι ή ξινομυζήθρα.

Τα παντζάρια ψητά είναι μια εκλεπτυσμένη συνταγή, ιδανική για ορεκτικό ή ελαφρύ δείπνο

Πλένουμε τα παντζάρια χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα τους και τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα με το μισό πετιμέζι, αλάτι, σκόρδο και το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε τις φλούδες από τα παντζάρια. Τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα ραντίζουμε με το μηλόξιδο, το υπόλοιπο πετιμέζι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το κύμινο, πάπρικα και το σουσάμι και ανακατεύουμε. Σε ένα μεγάλο πιάτο στρώνουμε στη βάση το τυρί με το κουτάλι και από πάνω τα παντζάρια, το μείγμα από τα μπαχαρικά, τον μαϊντανό, τα μυρώνια λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Styling, Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε τα παντζάρια χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα τους και τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα με το μισό πετιμέζι, αλάτι, σκόρδο και το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

Βήμα 2

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε τις φλούδες από τα παντζάρια. Τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα ραντίζουμε με το μηλόξιδο, το υπόλοιπο πετιμέζι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το κύμινο, πάπρικα και το σουσάμι και ανακατεύουμε. Σε ένα μεγάλο πιάτο στρώνουμε στη βάση το τυρί με το κουτάλι και από πάνω τα παντζάρια, το μείγμα από τα μπαχαρικά, τον μαϊντανό, τα μυρώνια λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Styling, Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη