20190116191158_pantespani-me-komposta-kseron-frouton
clock icon
1:20'

Παντεσπάνι σιροπιασμένο με κομπόστα ξερών φρούτων

Υλικά

    Για το παντεσπάνι

  • 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 240γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 300γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το σιρόπι σοκολάτας

  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1½ ποτήρι νερό
  • Για την κομπόστα ξερών φρούτων

  • 8 σύκα αποξηραμένα
  • 8 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
  • 8 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 8 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1 φακελάκι πράσινο τσάι
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Tips

  • Αρωματίστε την κομπόστα ξερών φρούτων με 1 κλαδάκι λουίζας ή αρμπαρόριζας.

Μία τέλεια εναλλακτική στις τούρτες, που μπορείτε να σερβίρετε ως επιδόρπιο στο κυριακάτικο τραπέζι ή να απολαύσετε τα απογεύματα με τον καφέ σας.

Ετοιμάζετε πρώτα το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κύβους, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με το χέρι σας μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνετε την πορτοκαλάδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεμένο με το αλάτι, ζυμώνοντας με το χέρι σας μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι κατά προτίμηση αντικολλητικό και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε το παντεσπάνι στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου και μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα. Το αφήνετε να κρυώσει, το ξεφορμάρετε και το ακουμπάτε σε πιατέλα.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζετε την κομπόστα: κόβετε τις σκληρές άκρες από τα σύκα και τα βάζετε στην κατσαρόλα καθώς και τα υπόλοιπα φρούτα. Ρίχνετε μέσα το μπράντι και τη ζάχαρη, απογεμίζετε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα φρούτα και βάζετε το φακελάκι με το πράσινο τσάι. Βράζετε τα ξερά φρούτα σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου και μέχρι να φουσκώσουν.
Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα σουρώνετε και κρατάτε στην άκρη.
Για το σιρόπι σοκολάτας: Σε κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα αρκετά πηχτό σιρόπι. Τότε ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τραβάτε από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και είστε έτοιμοι να στήσετε το γλυκό σας.
Βάζετε τα φουσκωμένα ξερά φρούτα πάνω στο παντεσπάνι συμμετρικά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε το σιρόπι σοκολάτας επάνω στα φρούτα. Αφήνετε να τραβήξουν καλά και σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κύβους, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με το χέρι σας μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 2

Ρίχνετε την πορτοκαλάδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεμένο με το αλάτι, ζυμώνοντας με το χέρι σας μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 3

Βουτυρώνετε ένα ταψάκι κατά προτίμηση αντικολλητικό και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε το παντεσπάνι στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου και μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα. Το αφήνετε να κρυώσει, το ξεφορμάρετε και το ακουμπάτε σε πιατέλα.

Βήμα 4

Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζετε την κομπόστα: κόβετε τις σκληρές άκρες από τα σύκα και τα βάζετε στην κατσαρόλα καθώς και τα υπόλοιπα φρούτα. Ρίχνετε μέσα το μπράντι και τη ζάχαρη, απογεμίζετε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα φρούτα και βάζετε το φακελάκι με το πράσινο τσάι. Βράζετε τα ξερά φρούτα σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου και μέχρι να φουσκώσουν.

Βήμα 5

Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα σουρώνετε και κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 6

Για το σιρόπι σοκολάτας: Σε κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα αρκετά πηχτό σιρόπι. Τότε ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τραβάτε από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και είστε έτοιμοι να στήσετε το γλυκό σας.

Βήμα 7

Βάζετε τα φουσκωμένα ξερά φρούτα πάνω στο παντεσπάνι συμμετρικά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε το σιρόπι σοκολάτας επάνω στα φρούτα. Αφήνετε να τραβήξουν καλά και σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb