panetonne le
clock icon
1:30'

Πανετόνε

Υλικά

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 125 ml γάλα χλιαρό
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 4 αυγά
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • σπόροι από μισό λοβό βανίλιας
  • 100 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα (κόντιτα ή γλασέ), ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές, μαύρες ή ανάμεικτες
  • 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Το πιο διάσημο ιταλικό κέικ έχει γίνει το αγαπημένο του ελληνικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Θυμίζει τσουρέκι και είναι γεμάτο αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες και σοκολάτα. Για σίγουρη επιτυχία το φτιάχνουμε με την κορυφαία φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 200 γρ. αλεύρι, τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι, 3 κουτ. σούπας ζάχαρη και το γάλα. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, τα αυγά, το αλάτι, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια σε μία κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Μόλις ζεσταθούν λίγο (όχι να βράσουν) τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ σε δόσεις εναλλάξ με το υπόλοιπο αλεύρι.

Ζυμώνουμε λίγο με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη ζύμη. Προσθέτουμε τα φρούτα, τις σταφίδες και τη σοκολάτα και ζυμώνουμε ελαφρά για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.

Σκεπάζουμε ξανά τη ζύμη με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τη ζύμη με μία σπάτουλα μέχρι να πέσει και να ξεσφουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C (στον αέρα). Τη σκεπάζουμε ξανά και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί και πάλι ο όγκος της. Όταν φουσκώσει, τη χωρίζουμε στη μέση και τη βάζουμε σε 2 στρογγυλές ψηλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, ξεφορμάρουμε, κόβουμε και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 200 γρ. αλεύρι, τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι, 3 κουτ. σούπας ζάχαρη και το γάλα. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 2

Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, τα αυγά, το αλάτι, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια σε μία κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Μόλις ζεσταθούν λίγο (όχι να βράσουν) τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ σε δόσεις εναλλάξ με το υπόλοιπο αλεύρι.

Βήμα 3

Ζυμώνουμε λίγο με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη ζύμη. Προσθέτουμε τα φρούτα, τις σταφίδες και τη σοκολάτα και ζυμώνουμε ελαφρά για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.

Βήμα 4

Σκεπάζουμε ξανά τη ζύμη με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τη ζύμη με μία σπάτουλα μέχρι να πέσει και να ξεσφουσκώσει.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C (στον αέρα). Τη σκεπάζουμε ξανά και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί και πάλι ο όγκος της. Όταν φουσκώσει, τη χωρίζουμε στη μέση και τη βάζουμε σε 2 στρογγυλές ψηλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ.

Βήμα 6

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, ξεφορμάρουμε, κόβουμε και σερβίρουμε.