Ένα πολύ υγιεινό και χορταστικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας με βάση τα όσπρια, που ετοιμάζεται εύκολα και είναι ότι πρέπει για το καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
- Μερίδες: 3-4
- 300γρ. ανάμεικτα όσπρια
- 150γρ. ντοματίνια
- 80ml ε.π. ελαιόλαδο
- 160γρ. κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
- 1 μικρό πράσο, σε λεπτές ροδέλες
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο στο μούλτι
- 10γρ. σελινόριζα, σε μικρούς κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε μισές ροδέλες
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- ½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε τα όσπρια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μια χύτρα ταχύτητος. Προσθέτουμε νερό να τα καλύπτει κατά 2 δάχτυλα. Τα βράζουμε για 5΄-6΄, από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, και τα σουρώνουμε πάλι. Στο ίδιο σκεύος βάζουμε 1 λίτρο νερό μαζί και τα όσπρια σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράζουν.
Βήμα 2
Χαράζουμε τα ντοματίνια σταυρωτά και τα ρίχνουμε για 1΄ σε νερό που βράζει. Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε λεκάνη με παγωμένο νερό και τα ξεφλουδίζουμε εύκολα. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο σε ροδέλες, το καρότο, τη σελινόριζα, το σκόρδο, το κολοκύθι και το θυμάρι για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και την καπνιστή πάπρικα και συνεχίζουμε για 2΄ ακόμη. Μεταφέρουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με τα όσπρια αφού έχουμε αφαιρέσει το θυμάρι.
Βήμα 3
Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15΄-20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν τα όσπρια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε για 5΄ πάνω στο μάτι προτού σερβίρουμε.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M