osobucco
clock icon
3:5'

Οσομπούκο στο φούρνο με κρεμμυδάκια

Υλικά

  • 4 φέτες κότσι μοσχαρίσιο (οσομπούκο) 1½ κιλό περίπου
  • 500γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 850ml ζωμό βοδινού
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας επιπλέον
  • λίγο αλεύρι
  • 200ml άσπρο κρασί
  • χυμό από 1 λεμόνι

Οσομπούκο στα ιταλικά θα πει κόκαλο με τρύπα και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κότσι. Το κόκαλο στο κέντρο του με το μελωμένο μεδούλι πλαισιώνεται από τρυφερά κομμάτια κρέατος. Θέλει ώρες μαγείρεμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου σε αποζημιώνει με το παραπάνω.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά.
Πασπαλίζετε τα κομμάτια του μοσχαριού με αλεύρι και τα βάζετε στο τηγάνι λίγα λίγα κάθε φορά. Τα σοτάρετε για 4 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο ταψί ή γάστρα.
Ζεσταίνετε και το επιπλέον λάδι στο τηγάνι και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε για 8 λεπτά ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το ζωμό βοδινού, το κρασί και το χυμό λεμονιού στο ταψί με το κρέας και τα σκεπάζετε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 1½ ώρα. Γυρίζετε τα κομμάτια μοσχαριού κι από την άλλη πλευρά και τα ψήνετε ξεσκέπαστα για 30 λεπτά επιπλέον. Σερβίρετε το οσομπούκο σε πιάτα συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 2

Πασπαλίζετε τα κομμάτια του μοσχαριού με αλεύρι και τα βάζετε στο τηγάνι λίγα λίγα κάθε φορά. Τα σοτάρετε για 4 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο ταψί ή γάστρα.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε και το επιπλέον λάδι στο τηγάνι και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε για 8 λεπτά ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Βήμα 4

Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το ζωμό βοδινού, το κρασί και το χυμό λεμονιού στο ταψί με το κρέας και τα σκεπάζετε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 1½ ώρα. Γυρίζετε τα κομμάτια μοσχαριού κι από την άλλη πλευρά και τα ψήνετε ξεσκέπαστα για 30 λεπτά επιπλέον. Σερβίρετε το οσομπούκο σε πιάτα συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb