Φυσικά αρώματα κρυμμένα σε μπουκιές από σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα. Ο τέλειος μεζές για τα καλοκαιρινά ουζάκια.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες
- 200γρ. αμπελόφυλλα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο ψιλοκομμένο ή θυμάρι φρέσκο
- ½ κουτ. τσαγιού ξύσμα λεμονιού
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι νερό
- 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανοίγετε τις σαρδέλες και τρίβοντας ελαφρώς το δάκτυλο σας πάνω-κάτω στη ράχη για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκαλο χωρίς να αφαιρέσετε την ουρά.Βήμα 2
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε αμέσως. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα από κονσέρβα, τότε τα ξεπλένετε με κρύο νερό να φύγει η αλμύρα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, το λεμονοθύμαρο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Γεμίζετε τις σαρδέλες με λίγη γέμιση στο κέντρο και τις κλείνετε.Βήμα 4
Στρώνετε ένα αμπελόφυλλο στο πάγκο με τη γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω και τοποθετείτε την γεμιστή σαρδέλα στο κέντρο. Τυλίγετε την σαρδέλα όπως και τα ντολμαδάκια και τα τοποθετείτε δίπλα-δίπλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.Βήμα 5
Στρώνετε τις φέτες λεμονιού πάνω από τις σαρδέλες, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το νερό και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να πιει το ζουμί του το φαγητό και να μείνει με το λάδι.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή