dolmadakia-gialantzi-anoigma
clock icon
2:30'

Ντολμαδάκια γιαλαντζί του Μάκη Γεωργιάδη

Υλικά

    Μερίδες: 4-5

  • 350-400 γρ. τρυφερά αμπελόφυλλα και ανθούς κολοκυθιού (50-60 κομμάτια)
  • 8 κρεμμύδια μέτρια, όχι μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. άσπρο ρύζι
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, λεμόνι
  • Για το σερβίρισμα

  • γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό (προαιρετικά)

Τα ντολμαδάκια fέρουν το τούρκικο όνομα γιαλαντζί – σημαίνει ψεύτικο – γιατί δεν περιέχουν κρέας, παρ’ όλα αυτά, έστω και μόνο με ρύζι και μυρωδικά, είναι αγαπημένο φαγητό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Εγγύς Ανατολής.

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και 3 φλιτζάνια νερό και το αχνίζουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, αλάτι και τα μυρωδικά πολύ ψιλοκομμένα.

Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 20΄ να δέσουν τα αρώματα. Στο μεταξύ, ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε δόσεις, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 1΄. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στρώνουμε στη βάση μια μεγάλης κατσαρόλας μερικά φύλλα που ίσως έχουν σκιστεί. Βάζουμε από λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό. Προσοχή να τυλίξουμε καλά για να μη βγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα. Βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση σε κάθε ανθό και κλείνουμε καλά.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο, όχι πολύ σφιχτά, καλύπτοντας τη βάση της κατσαρόλας. Μόλις τελειώσει η μία στρώση, δημιουργούμε και δεύτερη από πάνω. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο για βάρος.

Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια καυτό νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να βράσουν και να μείνουν με το λάδι τους. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά πριν από το σερβίρισμα.

Συνοδεύουμε με λίγο επιπλέον λεμόνι, αν θέλουμε, και με γιαούρτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και 3 φλιτζάνια νερό και το αχνίζουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, αλάτι και τα μυρωδικά πολύ ψιλοκομμένα.

Βήμα 2

Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 20΄ να δέσουν τα αρώματα. Στο μεταξύ, ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε δόσεις, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 1΄. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 3

Στρώνουμε στη βάση μια μεγάλης κατσαρόλας μερικά φύλλα που ίσως έχουν σκιστεί. Βάζουμε από λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό. Προσοχή να τυλίξουμε καλά για να μη βγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα. Βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση σε κάθε ανθό και κλείνουμε καλά.

Βήμα 4

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο, όχι πολύ σφιχτά, καλύπτοντας τη βάση της κατσαρόλας. Μόλις τελειώσει η μία στρώση, δημιουργούμε και δεύτερη από πάνω. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο για βάρος.

Βήμα 5

Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια καυτό νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να βράσουν και να μείνουν με το λάδι τους. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά πριν από το σερβίρισμα.

Βήμα 6

Συνοδεύουμε με λίγο επιπλέον λεμόνι, αν θέλουμε, και με γιαούρτι