Οι ασιατικές γεύσεις είναι από τις αγαπημένες μας. Σήμερα μαγειρεύουμε λαχταριστά noodles με γαρίδες, λαχανικά και σπιτική γλυκόξινη σάλτσα. Μια συνταγή από τον MasterChef Λάμπρο Βακιάρο. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.
Υλικά
- 350 γρ. noodles ρυζιού (πλατιά)
- 15-20 γαρίδες (καθαρισμένες, χωρίς κεφάλι)
- 45 γρ. ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
- 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 120 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
- 120 γρ. κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 120 γρ. κόκκινη πιπέρια, ψιλοκομμένη
- 120 γρ. κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
- 4-5 λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 80 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο διαγώνια
- 80 γρ. κάσιους, καβουρδισμένα
- 15 γρ. σησαμέλαιο (προαιρετικά)
- 240 γρ. σάλτσα σόγιας
- 210 γρ. μέλι
- 15 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
- 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 180 γρ. χυμό πορτοκάλι + 10 γρ. ξύσμα
Για τα noodles
Για τη γλυκόξινη σάλτσα
Tips
- Για ευκολία και καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να κόψουμε τα noodles σε 3 μέρη αφότου τα βράσουμε. Αυτό θα βοηθήσει τα υλικά να είναι ομοιόμορφα μοιρασμένα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη σάλτσα: Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά, δίνουμε μία βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για περίπου 15΄-20΄ μέχρι να δούμε ότι σάλτσα μας αρχίζει να δένει ελαφρώς. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σαν ρευστό μέλι.
Βήμα 2
Για τα noodles: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτό μακρόστενο σχήμα (ζουλιέν) και τα μανιτάρια σε φέτες.
Βήμα 3
Μαγειρεύουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τα σουρώνουμε, αν όχι τα κρυώνουμε και ρίχνουμε με λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Κάποιες μάρκες από noodles ρυζιού, υποδεικνύουν βράσιμο, κάποιες άλλες μούλιασμα σε καυτό νερό.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε ένα wok ή μια φαρδιά κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι και σοτάρουμε καλά τις γαρίδες μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι και τις αφαιρούμε προσωρινά από το τηγάνι.
Βήμα 5
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο καρότο, τις πιπεριές και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την θερμοκρασία, ώστε τα λαχανικά να μην βγάλουν υγρά. Σοτάρουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το κολοκυθάκι και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Επαναφέρουμε τις γαρίδες στο σκεύος και προσθέτουμε τα noodles.
Βήμα 6
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και στη συνέχεια περιχύνουμε με όλη τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα κάσιους σπασμένα και το σησαμέλαιο.