Μια πεντανόστιμη εκδοχή του μουσακά που περιέχεται στο βιβλίο της Γεωργίας Κοφινά «Σαρακοστιανά», πάντα νόστιμο και εντυπωσιακό.
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες και κομμένες σε φέτες 0,5 εκ.
- 400γρ. χμανιτάρια φρέσκα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
- 5 φλιτζάνια νερό
- ¾ φλιτζανιού νιφάδες πατάτας για στιγμιαίο πουρέ
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. γλυκού αλάτι
- ¾ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- λίγο πιπέρι άσπρο
Για την κρέμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουσκεύετε τις μελιτζάνες σε άφθονο κρύο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά για να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζετε καλά και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε λίγο στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τα μανιτάρια. Τα σοτάρετε με τα κρεμμύδια στο λάδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.Βήμα 3
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με τρεις κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά. Χωρίζετε τις μελιτζάνες σε δύο μέρη και τοποθετείτε μία στρώση στο ταψί. Απλώνετε από πάνω τη σάλτσα με τα μανιτάρια και πασπαλίζετε με αρκετή γαλέτα. Στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες.Βήμα 4
Ετοιμάζετε την κρέμα: Βράζετε το νερό και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τις νιφάδες ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν.Βήμα 5
Σοτάρετε το αλεύρι με το λάδι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ένα ξανθό χρώμα (περίπου 5 λεπτά). Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το νερό με τις νιφάδες ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βράζετε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Απλώνετε την κρέμα πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γαλέτα.Βήμα 6
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε το μουσακά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα. Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb