nioki fournou anoigma
clock icon
1:20'

Νιόκι φούρνου με τυριά και σάλτσα ντομάτας

Υλικά

    Για 700 γρ. νιόκι

  • 500 γρ. πατάτες, χωρίς φλούδα, σε κύβους
  • 2 κρόκους αυγού
  • 150-200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 70 γρ. Arla Pasta & Gratinar
  • 100 γρ. Lurpak Soft ανάλατο, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την σάλτσα ντομάτας

  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το πασπάλισμα

  • 100 γρ. Arla Pasta & Gratinar
  • 50 γρ. Arla Mozzarella τριμμένη

Φτιάχνουμε νιόκι στον φούρνο με τυριά. Μια εύκολη συνταγή που γίνεται ακόμη πιο νόστιμη χάρη στα τυριά της Arla και το Βούτυρο Lurpak.

Για τα νιόκι: Βράζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και αφήνουμε για 15΄ στην άκρη. 

Πολτοποιούμε τις πατάτες σε πρες πουρέ. Αφήνουμε στην άκρη.  Μόλις ο πουρές είναι λίγο χλιαρός, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, 150 γρ. αλεύρι, το Arla Pasta & Gratinar, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει λίγο σφιχτό, όμως να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και αλάτι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τα χέρια, σε κορδόνι πάχους 2 εκ. Αλευρώνουμε ελαφρώς, ρολάρουμε απαλά το κορδόνι της ζύμης στο αλεύρι και κόβουμε κομμάτια μήκους 2-3 εκ.

Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, ρολάρουμε τα νιόκι μας μια στροφή χωρίς να τα πιέζουμε πολύ. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.

Προβράζουμε τα νιόκι στο καλά αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια του νερού, τα βγάζουμε και τα κρυώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε γεμίσει με νερό βρύσης και πάγο. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε, τα στεγνώνουμε καλά και τα αλείφουμε σε μια πιατέλα με 80 γρ. λιωμένο Lurpak Soft ανάλατο.

Για τη σάλτσα ντομάτας:  Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελάχιστα το σκόρδο. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τον βασιλικό και σιγοβράζουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι που κοχλάζει βράζουμε τα προβρασμένα νιόκι για 2΄-3΄. Τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο πιρέξ, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα πασπαλίζουμε με το Arla Pasta & Gratinar και την Arla Mozzarella.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα νιόκι: Βράζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και αφήνουμε για 15΄ στην άκρη. 

Βήμα 2

Πολτοποιούμε τις πατάτες σε πρες πουρέ. Αφήνουμε στην άκρη.  Μόλις ο πουρές είναι λίγο χλιαρός, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, 150 γρ. αλεύρι, το Arla Pasta & Gratinar, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει λίγο σφιχτό, όμως να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και αλάτι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τα χέρια, σε κορδόνι πάχους 2 εκ. Αλευρώνουμε ελαφρώς, ρολάρουμε απαλά το κορδόνι της ζύμης στο αλεύρι και κόβουμε κομμάτια μήκους 2-3 εκ.

Βήμα 4

Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, ρολάρουμε τα νιόκι μας μια στροφή χωρίς να τα πιέζουμε πολύ. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.

Βήμα 5

Προβράζουμε τα νιόκι στο καλά αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια του νερού, τα βγάζουμε και τα κρυώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε γεμίσει με νερό βρύσης και πάγο. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε, τα στεγνώνουμε καλά και τα αλείφουμε σε μια πιατέλα με 80 γρ. λιωμένο Lurpak Soft ανάλατο.

Βήμα 6

Για τη σάλτσα ντομάτας:  Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελάχιστα το σκόρδο. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τον βασιλικό και σιγοβράζουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Βήμα 7

Σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι που κοχλάζει βράζουμε τα προβρασμένα νιόκι για 2΄-3΄. Τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο πιρέξ, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα πασπαλίζουμε με το Arla Pasta & Gratinar και την Arla Mozzarella.

Βήμα 8

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.