Μαλακά νιόκι πατάτας ψημένα σε μια απλή, φρέσκια σάλτσα ντομάτας με μοτσαρέλα και βασιλικό, ένα τυπικό παραδοσιακό πιάτο της νότιας Ιταλίας
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 300 γρ αλεύρι περίπου (μπορεί να χρειαστεί +/−10%)
- 1 αυγό
- Αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ε.π.ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 700 γρ passata ή ψιλοκομμένη ντομάτα
- Αλάτι, πιπέρι
- Φρέσκος βασιλικός
- 300 γρ μοτσαρέλα, κομμένη σε κύβους
- 60 γρ Parmigiano Reggiano τριμμένη
Μερίδες: 4
Για τα νιόκι
Για τη σάλτσα
Για το ψήσιμο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα τους ώστε να μη ρουφήξουν νερό. Μόλις μαλακώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από πρέσα ή τις λιώνουμε με πιρούνι όσο είναι ακόμη ζεστές. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό και λίγο αλάτι και πλάθουμε απαλά ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει.
Κόβουμε σε λωρίδες, πλάθουμε μικρά κομμάτια και τα «χαράζουμε» με πιρούνι ή ράσπα για να κρατούν καλύτερα τη σάλτσα.
Βήμα 2
Για τη σάλτσα, ζεσταίνουμε ε.π.ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε την passata, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε φρέσκο βασιλικό.
Βήμα 3
Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό: όταν ανέβουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα. Τα μεταφέρουμε κατευθείαν στη σάλτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα για να ενωθούν οι γεύσεις.
Βήμα 4
Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε λίγη σάλτσα στον πάτο, προσθέτουμε τα νιόκι, τη μοτσαρέλα σε κύβους και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Ψήνουμε στους 200°C για δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να κάνει απαλή, χρυσαφένια κρούστα.
Βήμα 5
Σερβίρουμε αμέσως, με φρέσκο βασιλικό και σάλτσα που «τραβάει» κλωστές στην κουτάλα.