Μια νόστιμη παραλλαγή της συνταγής για μύδια μαρινιέρ που θα συναντήσετε στο Βέλγιο είναι με μπύρα αντί για κρασί. Εθιμικά σερβίρονται ως «moules – frittes», δηλαδή συνοδευόμενα από πατάτες τηγανητές, ένα μπολάκι μαγιονέζα για να τις βουτάτε μέσα και βέβαια την αντίστοιχη μπύρα.
Υλικά
- Μερίδες: 2 άτομα
- 1 κ. φρέσκα Μύδια με το κέλυφός τους
- 3-4 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- 100 γρ. βούτυρο
- 150μλ. Βέλγικη μπύρα Blanche ή Weiss
- 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- πιπέρι τριφτό
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τα μύδια: Λίγο πριν τα μαγειρέψετε βάζετε τα μύδια στο νεροχύτη και ξεκινάτε καθαρίζοντας απ’ έξω το κέλυφος τους, αφαιρώντας με μαχαίρι ‘παπαγαλάκι’, τα πολλά άσπρα κατάλοιπα ασβεστίου ή φωλίτσες που οφείλονται σε ακίνδυνα θαλάσσια παράσιτα. Τρίβετε στη συνέχεια με σύρμα (ή βούρτσα) το κέλυφος όπου και εφόσον έχει βρόμες από λάσπη ή στίγματα από μικροοργανισμούς. Τέλος, αποκολλάτε και πετάτε τον βύσσο, τον τρίχινο σύνδεσμο με τον οποίο σταθεροποιείται το μύδι στο σημείο που προσαρτάται (βράχο, σκοινί, ξύλο κλπ). Ξεβγάζετε σε κρύο νερό και βάζετε σε μπολ, έτοιμα για να αχνιστούν.
Βήμα 2
Προετοιμάζετε το άχνισμα: Σε κατσαρόλα που χωρά τα μύδια βάζετε τα 25 γρ, του βούτυρου και τα λιώνετε σε μεσαία φωτιά. Όταν λιώσει ρίχνετε μέσα το κρεμμυδάκι και το σέλερι και τα σοτάρετε στη μεσαία φωτιά για 3-4 λεπτά να αρχίσουν να μαραίνονται. Προσθέτετε την μπύρα και περιμένετε να καταλαγιάσει ο αφρός και ν’ αρχίσει να βράζει πριν ρίξετε τα μύδια.
Βήμα 3
Αχνίζετε τα μύδια: Προσθέτετε τα μύδια και κλείνετε τη κατσαρόλα. Στα 2 λεπτά την ανακατεύετε καλά με τα χέρια να ανακατευτούν μύδια και σάλτσα όσο καλύτερα γίνεται. Στα 3-4 λεπτά τσεκάρετε ότι τα περισσότερα τα μύδια έχουν ανοίξει και με τρυπητή κουτάλα τα αφαιρείτε απ’ τη κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά σε ένα μπολ, αφήνοντας μέσα στη κατσαρόλα μόνο το ζουμί που έχουν βγάλει μαζί με τη μπύρα που έμεινε και το λίγο λιωμένο βούτυρο.
Βήμα 4
Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στο ζουμί αυτό το υπόλοιπο βούτυρο και δυναμώνετε τη φωτιά ανακατεύοντας για 2 περίπου λεπτά ώστε να λιώσει το βούτυρο και σιγά-σιγά να πήξει πολύ ελαφρά τη σάλτσα. Σβήνετε τη φωτιά και αφαιρείτε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι. Ξαναρίχνετε μέσα τα μύδια, προσθέτετε τον μαϊντανό και λίγο τριφτό πιπέρι και ανακατεύετε καλά κουνώντας τη κατσαρόλα. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε.