Ένα νόστιμο ορεκτικό που θα ταιριάξει πολύ ωραία με ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο.
Υλικά
- 25-30 μύδια
- 150ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο απαλό ή καυτερό (ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τα μύδια σε μια λεκανίτσα με παγωμένο και αλατισμένο νερό για 2-3 ώρες ώστε να καθαριστούν από την άμμο και να μπορέσετε να απομακρύνετε ευκολότερα τα ξένα σώματα που είναι κολλημένα πάνω στο κέλυφος. Κατόπιν, παίρνετε κάθε μύδι ξεχωριστά και με ένα μαχαίρι αρχίζετε να απομακρύνετε τα ασβεστολιθικά σώματα ή κάποιες μικρές πεταλίδες. Μετά, τραβάτε δυνατά και προς τα έξω τον προσαγωγό του μυδιού, δηλαδή το σκληρό, ινώδες γενάκι και το ξεπλένετε με άφθονο νερό.Βήμα 2
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι σοτάρετε μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, ανακατεύετε και ρίχνετε τα μύδια.Βήμα 3
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε τη μουστάρδα με το κρασί και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι. Αφήνετε τα μύδια να μαγειρευτούν για 5 λεπτά.Βήμα 4
Όταν ξεσκεπάσετε το σκεύος ελέγχετε αν υπάρχουν μύδια που δεν έχουν ανοίξει και τα απομακρύνετε. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το ψιλοκομμένο άνηθο και πασπαλίζετε με την πάπρικα. Σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία Κατή