Greek dish moussaka made in traditional ceramic pot, horizontal
clock icon
1:50'

Μoυσακάς με μανιτάρια

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, σε λεπτές φέτες
  • 750 γρ. μανιτάρια φρέσκα, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • ½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 συσκευασία Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1.500 ml γάλα
  • 1 κ. γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Παρασκευάζεται πανεύκολα και γρήγορα με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.

Βάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου, για να φύγει η πικρίλα. Τις στραγγίζουμε καλά, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, τις αλείφουμε ελάχιστα με λίγο λάδι και τις βάζουμε σε μία στρώση σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν δεν χωρέσουν όλες οι φέτες, θα τις ψήσουμε τμηματικά.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου, γυρίζοντάς τις ενδιάμεσα για να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν το νερό τους και τις αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν το νερό τους. Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δεν πρέπει να είναι νερουλή. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα, τη δάφνη και το μπαχάρι.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με 3-4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη. Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί σε μια στρώση και πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας φρυγανιά. Απλώνουμε όλη τη σάλτσα μανιταριών ομοιόμορφα από πάνω και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά ακόμα. Στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες από πάνω.
Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και προσθέτουμε στο τέλος το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φρυγανιά και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμα αν θέλουμε και ψήνουμε τον μουσακά στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τον κόψουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου, για να φύγει η πικρίλα. Τις στραγγίζουμε καλά, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, τις αλείφουμε ελάχιστα με λίγο λάδι και τις βάζουμε σε μία στρώση σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν δεν χωρέσουν όλες οι φέτες, θα τις ψήσουμε τμηματικά.

Βήμα 2

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου, γυρίζοντάς τις ενδιάμεσα για να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν το νερό τους και τις αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν το νερό τους. Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δεν πρέπει να είναι νερουλή. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα, τη δάφνη και το μπαχάρι.

Βήμα 4

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με 3-4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη. Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί σε μια στρώση και πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας φρυγανιά. Απλώνουμε όλη τη σάλτσα μανιταριών ομοιόμορφα από πάνω και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά ακόμα. Στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες από πάνω.

Βήμα 5

Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και προσθέτουμε στο τέλος το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 6

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φρυγανιά και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμα αν θέλουμε και ψήνουμε τον μουσακά στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τον κόψουμε.