Βάζουμε στη φόρμα ένα ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Κυριακής αντικαθιστώντας τη μπεσαμέλ με γιαούρτι.
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε ροδέλες
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μοσχαρίσιο και μισό από αρνάκι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- ½ κιλό ντομάτες, σε ροδέλες
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- ελαιόλαδο
- 250γρ. γιαούρτι
- 2 αβγά χτυπημένα ελαφρά
- ½ φλιτζάνι φέτα τριμμένη
- 4-5 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Για το χυλό
Για επικάλυψη
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Τις απλώνετε σε σουρωτήρι σε στρώσεις, αλατίζοντας κάθε στρώση. Τις αφήνετε για 30 λεπτά και έπειτα τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2
Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε τηγάνι τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και τον κιμά και τον σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τα ντοματάκια της κονσέρβας και το μαϊντανό. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά.
Βήμα 3
Σε ξεχωριστό τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις πατάτες σε δόσεις. Τις αλατίζετε αφού τις βγάλετε από το τηγάνι.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε το χυλό: σε ένα μπολ χτυπάτε το αλεύρι, το γάλα και τα αβγά μαζί με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Βουτάτε τις μελιτζάνες στο χυλό και ρίχνετε μία μία τις φέτες στο καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν, τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 5
Βάζετε σε ταψί ένα τσέρκι διαμέτρου 26-28εκ. και απλώνετε τις μισές πατάτες. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί και τις σκεπάζετε με τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω απλώνετε τον κιμά και τις ροδέλες από τις φρέσκες ντομάτες.
Βήμα 6
Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις με πατάτες, τυρί, μελιτζάνες και τελειώνετε με φρέσκες ντομάτες.
Βήμα 7
Για την επικάλυψη: χτυπάτε τα αβγά με το γιαούρτι και ανακατεύετε μέσα τα τυριά. Ρίχνετε το μίγμα στην επιφάνεια του μουσακά και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Βήμα 8
Όταν κρυώσει λίγο, αφαιρείτε το τσέρκι και τον σερβίρετε με μια δροσερή σαλάτα.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης, Food Styling: Elena Jeffrey