Charlie Richards Photography – Olive Magazine
clock icon
30'

Μπριζόλες μοσχαρίσιες Τ-bone με μανιτάρια

Υλικά

  • Μερίδες: 2
  • Για τα μανιτάρια
  • 400 γρ. άγρια μανιτάρια
  • 2 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • 2 σελίδες σκόρδο, ολόκληρες, καθαρισμένες
  • Για τις μπριζόλες
  • 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες T-bone (κόντρα, σπαλομπριζόλα, μπριζόλα από μοσχάρι γάλακτος)
  • 1-2 κουτ. σούπς ε.π. ελαιόλαδο (ανά μπριζόλα)
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι πιο κλασικό από το να ψήσουμε μοσχαρίσιες μπριζόλες στη σχάρα; Εμείς επιλέγουμε τις κόντρα ή αλλιώς Τ-bone και τις συνοδεύουμε με μανιτάρια.

Τ-BONE: Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 5΄. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C. Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 2΄ από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί με λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Αν θέλουμε να τις ψήσουμε στα κάρβουνα, τότε τις τοποθετούμε στη σχάρα.

Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλουμε το κρέας. Υπολογίζουμε πάντως για 1 κιλό κρέας 12΄-14΄ για rare και 16΄-18΄ για well done. Ο χρόνος αυτός είναι λίγο λιγότερος στη σχάρα μας, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει το μπάρμπεκιου. Βγάζουμε τις μπριζόλες από τον φούρνο και τις σερβίρουμε με τα μανιτάρια μας.

Μανιτάρια: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε 1 στρώση στο τηγάνι (να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο). Αν το τηγάνι είναι μικρό, τα σοτάρουμε σε δόσεις. Κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος, δεν ανακατεύουμε τα μανιτάρια.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια από τη μια πλευρά για 3΄, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Σοτάρουμε για ακόμα 5΄, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το σκόρδο.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε συνεχώς τα μανιτάρια με το βούτυρο, για περίπου 3΄-4΄. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα.
Σερβίρουμε σε επιφάνεια κοπής με έξτρα φρέσκο θυμάρι πλάι στις μπριζόλες.

Φωτογραφία: James Lee- Styling: Faye Wears- Food Styling: Tamara Vos

Διαδικασία

Βήμα 1

Τ-BONE: Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 5΄. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C. Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 2΄ από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί με λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Αν θέλουμε να τις ψήσουμε στα κάρβουνα, τότε τις τοποθετούμε στη σχάρα.

Βήμα 2

Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλουμε το κρέας. Υπολογίζουμε πάντως για 1 κιλό κρέας 12΄-14΄ για rare και 16΄-18΄ για well done. Ο χρόνος αυτός είναι λίγο λιγότερος στη σχάρα μας, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει το μπάρμπεκιου. Βγάζουμε τις μπριζόλες από τον φούρνο και τις σερβίρουμε με τα μανιτάρια μας.

Βήμα 3

Μανιτάρια: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε 1 στρώση στο τηγάνι (να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο). Αν το τηγάνι είναι μικρό, τα σοτάρουμε σε δόσεις. Κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος, δεν ανακατεύουμε τα μανιτάρια.

Βήμα 4

Σοτάρουμε τα μανιτάρια από τη μια πλευρά για 3΄, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Σοτάρουμε για ακόμα 5΄, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το σκόρδο.

Βήμα 5

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε συνεχώς τα μανιτάρια με το βούτυρο, για περίπου 3΄-4΄. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα.
Σερβίρουμε σε επιφάνεια κοπής με έξτρα φρέσκο θυμάρι πλάι στις μπριζόλες.

Φωτογραφία: James Lee- Styling: Faye Wears- Food Styling: Tamara Vos