Ο nomad chef Ανδρέας Λαγός, στην ολοκαίνουρια Ιστορία του στην Κουζίνα του Κωτσόβολου, υποδέχεται την Νανά Δαρειώτη και της ετοιμάζει μοσχαρίσιο καρέ με πουρέ καρότου στο φούρνο Hoover HOAZ7173 με λειτουργία Wi-Fi.
Για το καρέ: Αλείφετε πολύ καλά το κρέας με ελαιόλαδο και μουστάρδα, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια το βάζετε σε ένα ταψί το κρεμμύδι σε φέτες, το καρότο σε φέτες, το σκόρδο, το πορτοκάλι, το μήλο, το κρασί και τα μυρωδικά. Τοποθετείτε το καρέ πάνω στα λαχανικά και καλύπτετε τα κόκαλα με ένα αλουμινόχαρτο. Τελειώνετε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πάνω στο καρέ για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Τοποθετείτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο Hoover στους 200°C, για 15 λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα και 20 λεπτά, ρυθμίζοντας το θερμόμετρο στην επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία που θέλετε το κρέας.
Βγάζετε από το φούρνο και το κρατάτε σκεπασμένο στην άκρη για 10-15 λεπτά.
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το σκόρδο, θυμάρι , σοτάρετε για ½ λεπτό και στη συνέχεια σβήνετε με κρασί, προσθέτετε τη μουστάρδα , έπειτα ρίχνω το ζωμό.
Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και το αφήνετε να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά, μέχρι να μειωθεί η σάλτσα κατά το ήμισυ.
Προσθέτετε το θυμάρι και το βούτυρο, αφήνετε να λιώσει για να δέσει τη σάλτσα και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Για τον πουρέ: Βάζετε τα καρότα και την πατάτα σε κρύο αλατισμένο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Σουρώνετε και ρίχνετε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Λιώνετε τα λαχανικά με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτετε το βούτυρο, λίγο ακόμα αλάτι (αν χρειάζεται), πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε ενώ συγχρόνως προσθέτετε το γάλα σιγά-σιγά, μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή υφή του πουρέ που θέλετε.
Βάζετε τον πουρέ σε ένα πιάτο, από πάνω μια φέτα από το καρέ, περιχύνετε με λίγη σάλτσα και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το καρέ: Αλείφετε πολύ καλά το κρέας με ελαιόλαδο και μουστάρδα, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια το βάζετε σε ένα ταψί το κρεμμύδι σε φέτες, το καρότο σε φέτες, το σκόρδο, το πορτοκάλι, το μήλο, το κρασί και τα μυρωδικά. Τοποθετείτε το καρέ πάνω στα λαχανικά και καλύπτετε τα κόκαλα με ένα αλουμινόχαρτο. Τελειώνετε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πάνω στο καρέ για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Τοποθετείτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο Hoover στους 200°C, για 15 λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα και 20 λεπτά, ρυθμίζοντας το θερμόμετρο στην επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία που θέλετε το κρέας.
Βήμα 2
Βγάζετε από το φούρνο και το κρατάτε σκεπασμένο στην άκρη για 10-15 λεπτά.
Βήμα 3
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το σκόρδο, θυμάρι , σοτάρετε για ½ λεπτό και στη συνέχεια σβήνετε με κρασί, προσθέτετε τη μουστάρδα , έπειτα ρίχνω το ζωμό.
Βήμα 4
Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και το αφήνετε να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά, μέχρι να μειωθεί η σάλτσα κατά το ήμισυ.
Βήμα 5
Προσθέτετε το θυμάρι και το βούτυρο, αφήνετε να λιώσει για να δέσει τη σάλτσα και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Βήμα 6
Για τον πουρέ: Βάζετε τα καρότα και την πατάτα σε κρύο αλατισμένο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 7
Σουρώνετε και ρίχνετε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Βήμα 8
Λιώνετε τα λαχανικά με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτετε το βούτυρο, λίγο ακόμα αλάτι (αν χρειάζεται), πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε ενώ συγχρόνως προσθέτετε το γάλα σιγά-σιγά, μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή υφή του πουρέ που θέλετε.
Βήμα 9
Βάζετε τον πουρέ σε ένα πιάτο, από πάνω μια φέτα από το καρέ, περιχύνετε με λίγη σάλτσα και σερβίρετε.