mosxari agria manitaria & kastana
clock icon
3:0'

Μοσχαρίσιο χτένι με άγρια μανιτάρια και κάστανα

Υλικά

    Για 4-6  άτομα

  • 1.800-2.000γρ. μοσχάρι χτένι σπάλας
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 300ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 300ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 50ml πετιμέζι
  • αλάτι χοντρό, μαύρο πιπέρι
  • Για τα μανιτάρια

  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά σαμπινιόν
  • 10 γρ. βασιλομανίταρα αποξηραμένα ή 100γρ. φρέσκα
  • 20 γρ. μανιτάρια τρομπέτες ή πορτσίνι αποξηραμένα ή 200 γρ. φρέσκα
  • 20 γρ. μανιτάρια κανθαρέλες αποξηραμένα ή 200 γρ. φρέσκα
  • 15 κάστανα, βρασμένα, χωρίς φλούδα
  • 1/2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή

Βάζουμε το μοσχαρίσιο χτένι στη γάστρα, μαζί με άγρια μανιτάρια και κάστανα, και φτιάχνουμε ένα υπέροχο φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι ή εορταστικά καλέσματα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μοσχάρι και το σοτάρουμε απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με τα 200 ml από το κρασί (το υπόλοιπο το κρατάμε για τα μανιτάρια) και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό, την πάπρικα, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις πάρουν τα υλικά μια βράση βάζουμε προσεκτικά το κρέας μαζί με όλα τα υγρά της κατσαρόλας στη γάστρα. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες και 20 λεπτά.

Μανιτάρια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λευκά μανιτάρια σαμπινιόν, κομμένα κυδωνάτα, και όλα τα υπόλοιπα, εφόσον είναι φρέσκα. Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα, πρώτα θα τα βάλουμε για 20 λεπτά σε μπολ με νερό να ενυδατωθούν.

Ρίχνουμε τα κάστανα, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις περάσει ο χρόνος ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και προσθέτουμε τα μανιτάρια με τα κάστανα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη χωρίς καπάκι.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μοσχάρι και το σοτάρουμε απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με τα 200 ml από το κρασί (το υπόλοιπο το κρατάμε για τα μανιτάρια) και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό, την πάπρικα, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Μόλις πάρουν τα υλικά μια βράση βάζουμε προσεκτικά το κρέας μαζί με όλα τα υγρά της κατσαρόλας στη γάστρα. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες και 20 λεπτά.

Βήμα 3

Μανιτάρια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λευκά μανιτάρια σαμπινιόν, κομμένα κυδωνάτα, και όλα τα υπόλοιπα, εφόσον είναι φρέσκα. Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα, πρώτα θα τα βάλουμε για 20 λεπτά σε μπολ με νερό να ενυδατωθούν.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τα κάστανα, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις περάσει ο χρόνος ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και προσθέτουμε τα μανιτάρια με τα κάστανα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη χωρίς καπάκι.

Βήμα 5

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.