mosxari-rodi-psi
clock icon
2:0'

Μοσχαράκι με ρόδια

Υλικά

  • 1½ κιλό νουά σε φέτες (καλύτερα από μοσχαράκι γάλακτος)
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα, χοντροκομμένα
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 8 γαρίφαλα
  • 1 ποτηράκι μικρό κρασί κόκκινο, ξηρό
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 3 ρόδια
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αντί για νουά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο μαλακό κομμάτι του μοσχαριού, όπως μάγουλα, ελιά ή ποντίκι ή και μοσχαράκι γάλακτος.
  • Για ακόμα πιο ορεκτική εμφάνιση με χρώμα, μπορείτε στο σερβίρισμα να προσθέσετε σπόρους από ωμό ρόδι. Αν βαριέστε να καθαρίζετε ρόδια, σε κάποια σούπερ-μάρκετ τα βρίσκετε έτοιμα καθαρισμένα σε σκαφάκι.

Στον προβληματισμό τι να μαγειρέψετε για το κυριακάτικο ή ένα γιορτινό τραπέζι όπου θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο και πρωτότυπο συνάμα, αυτό το μοσχαράκι σας λύνει τα χέρια, γιατί είναι εξαιρετικά καλόβολο: Μαγειρεύεται και από την προηγούμενη, είναι εύκολο, ασυνήθιστο, πεντανόστιμο και ταυτόχρονα παραδοσιακά ελληνικό, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα.

Αλατοπιπερώνετε το κρέας, ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζετε τις φέτες του νουά και από τις δυο πλευρές, μαζί με τα γαρίφαλα.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα γυρίζετε 2-3 βόλτες.

Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, το κάρδαμο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και λίγο ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει. Στην πορεία ελέγχετε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι.

Μόλις μαλακώσει το κρέας, προσθέτετε τους σπόρους από τα ρόδια μαζί με τις σταφίδες και λίγο ζεστό νεράκι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Αφαιρείτε το κρέας από την κατσαρόλα, περνάτε τη σάλτσα από το μούλτι και σερβίρετε το κρέας με τη σάλτσα του. Ταιριάζει με πατατούλες βρασμένες στον ατμό ή με λευκό ρύζι.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατοπιπερώνετε το κρέας, ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζετε τις φέτες του νουά και από τις δυο πλευρές, μαζί με τα γαρίφαλα.

Βήμα 2

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα γυρίζετε 2-3 βόλτες.

Βήμα 3

Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, το κάρδαμο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και λίγο ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει. Στην πορεία ελέγχετε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι.

Βήμα 4

Μόλις μαλακώσει το κρέας, προσθέτετε τους σπόρους από τα ρόδια μαζί με τις σταφίδες και λίγο ζεστό νεράκι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Αφαιρείτε το κρέας από την κατσαρόλα, περνάτε τη σάλτσα από το μούλτι και σερβίρετε το κρέας με τη σάλτσα του. Ταιριάζει με πατατούλες βρασμένες στον ατμό ή με λευκό ρύζι.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή