Το μοσχάρι δένει όμορφα με τη γλύκα από το πετιμέζι και την κολοκύθα που σερβίρεται δίπλα του σε βελούδινο πουρέ.
Υλικά
- 1½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ελιά), κομμένο σε κομμάτια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 3 κουταλιές της σούπας ξίδι από κρασί
- 1 ποτηράκι του κρασιού πετιμέζι
- 6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου
- 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 1 κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 500γρ. πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες
- 750γρ. κολοκύθα κόκκινη, σε τετράγωνα κομμάτια
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- λίγη κανέλα σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
- ½ φλιτζάνι καυτό γάλα εβαπορέ
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Για τον πουρέ κολοκύθας
Tips
- Παραλλαγή: Αντί για πουρέ κολοκύθας, προσθέστε στο κρέας κυδώνια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το μοσχάρι και σοτάρετε.Βήμα 2
Όταν το ροδίσετε από όλες τις πλευρές, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και τα γυρίζετε στην κατσαρόλα να σοταριστούν κι αυτά. Σβήνετε το φαγητό με το κρασί και το ξίδι.Βήμα 3
Προσθέτετε στη συνέχεια το πετιμέζι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πελτέ ντομάτας αν χρησιμοποιήσετε και αρκετό νερό, ώστε να σκεπαστεί το κρέας. Αφού πάρει μια δυνατή βράση σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά, αφήνοντας το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να αποκτήσει μια πλούσια, δεμένη σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό ενδιάμεσα.Βήμα 4
Ετοιμάζετε τον πουρέ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Απλώνετε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αλατίζετε ελαφρά, πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο και την κανέλα, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ψήνετε την κολοκύθα στο φούρνο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει.Βήμα 5
Περνάτε την ψημένη κολοκύθα μαζί με τις βρασμένες πατάτες από τη μηχανή του πουρέ ή τα πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Αν θέλετε πιο αφράτο τον πουρέ, προσθέτετε επιπλέον γάλα. Σερβίρετε το μοσχαράκι σε πιάτα συνοδεύοντας με τον πουρέ της κολοκύθας.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey