Το κοκκινιστό μοσχαράκι ταιριάζει πολύ με τον πουρέ πατάτας. Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με πληθωρικό πουρέ μελιτζάνας, που του πάει πολύ.
Υλικά
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο
- 150γρ. κασέρι τριμμένο
- λίγο αλάτι, πιπέρι
- 1½ κιλό μοσχάρι (ελιά)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 2 νεροπότηρα φρέσκο χυμό ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 1 πρέζα κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
Για το κοκκινιστό μοσχαράκι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε αρχικά τον πουρέ μελιτζάνας: Πλένετε τι μελιτζάνες, αφαιρείτε το κοτσάνι και τις τρυπάτε με πιρούνι. Ανάβετε το γκριλ του φούρνου στο μέγιστο και τις ψήνετε μέχρι να καεί η φλούδα τους και να γίνει μαύρη. Τις αφήνετε να κρυώσουν. Με προσοχή ανοίγετε τις μελιτζάνες και με ένα κουτάλι της σούπας αφαιρείτε την ψημένη σάρκα. Τη βάζετε σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ρίχνετε μέσα το γάλα. Φτιάχνετε μια αραιή μπεσαμέλ. Προσθέτετε τις μελιτζάνες και ανακατεύετε δυνατά να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Ρίχνετε και το τυρί, ανακατεύετε και δοκιμάζετε. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλάτι και οπωσδήποτε πιπέρι. Αν ο πουρές πήξει πριν το σερβίρισμα, τον αραιώνετε με λίγο γάλα. Τον διατηρείτε ζεστό.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε το μοσχαράκι: Κόβετε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε τις μπουκιές του κρέατος και τις σοτάρετε καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 4
Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε τον χυμό ντομάτας, ένα ποτήρι νερό ακόμα, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα και αλατοπίπερο.
Βήμα 5
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό. Σερβίρετε σε πιάτα μαζί με τον πουρέ.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb