Η αγαπημένη μας μηλόπιτα φτιάχνεται και με πράσινα μήλα και είναι εξίσου απολαυστική.
Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Καθαρίζετε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα βάζετε μαζί τις κανέλες, τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι να σιγοβράσουν για 40-45 λεπτά. μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αν δεν έχουν πιει το ζουμί τους, τα στραγγίζετε.
Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνετε το κονιάκ και τη βανίλια και χτυπάτε να ενσωματωθούν.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι, πλάθοντας με το χέρι, μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα δάχτυλά σας. Βγάζετε το 1/3 του ζυμαριού στην άκρη και το υπόλοιπο το απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά.
Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια. Με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνετε λεπτά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε επάνω από τη γέμιση.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC, στις αντιστάσεις. Ψήνετε τη μηλόπιτα για 45-50 λεπτά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Καθαρίζετε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα βάζετε μαζί τις κανέλες, τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι να σιγοβράσουν για 40-45 λεπτά. μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αν δεν έχουν πιει το ζουμί τους, τα στραγγίζετε.
Βήμα 2
Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνετε το κονιάκ και τη βανίλια και χτυπάτε να ενσωματωθούν.
Βήμα 3
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι, πλάθοντας με το χέρι, μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα δάχτυλά σας. Βγάζετε το 1/3 του ζυμαριού στην άκρη και το υπόλοιπο το απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά.
Βήμα 4
Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια. Με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνετε λεπτά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε επάνω από τη γέμιση.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC, στις αντιστάσεις. Ψήνετε τη μηλόπιτα για 45-50 λεπτά.