Lazania_xtapodi
clock icon
3:0'

Μηλέικα λαζάνια με χταπόδι ραγού

Υλικά

    Για τα λαζάνια

  • 300 γρ. αλεύρι τύπου 00
  • 2 αυγά, μικρά
  • 80 ml νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • αλεύρι γ.ό.χ. για το άνοιγμα των ζυμαρικών
  • Για το χταπόδι ραγού

  • 1 μέτριο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, σε κυβάκια
  • 1 σέλερι, μόνο τον κορμό κομμένο σε κυβάκια
  • 150 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 50 ml ημίγλυκο κρασί
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή ½ κ.γ. ξερό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Tips

  • Τα λαζάνια μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με οποιαδήποτε πλούσια κόκκινη σάλτσα θέλουμε, με λαχανικά ή με κρέας. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ημίγλυκο κρασί, εναλλακτικά βάζουμε ένα κόκκινο ξηρό καλής.

Τα ξακουστά μηλέικα λαζάνια θυμίζουν ταλιατέλες ζυμωμένες με αυγά ενώ μπορούν να φτιαχτούν επίσης με αλεύρι και νερό. Τα πρώτα είναι πλούσια σε γεύση και «μπερδεύονται» εκπληκτικά με το χταπόδι ραγού, το οποίο μαγειρεμένο λιτά ως ραγού αφήνει να αναδειχτεί η υπέροχη γεύση των ζυμαρικών.

Λαζάνια: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά, χτυπημένα ελαφρώς, το μισό νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά και προσθέτουμε όσο επιπλέον νερό χρειάζεται ώστε να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το πολύ για 40΄.

Στιφάδο: Σε στενή κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι και το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να κοκκινίσει και να τσιμπιέται με το πιρούνι. Ελέγχουμε όσο μαγειρεύετε να μη στεγνώσει και προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Κατόπιν το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι για 5΄, προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ραγού. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και 200 ml νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει και δέσει η σάλτσα του. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βράσιμο και το σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι, ακουμπάμε επάνω τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 ισόποσα κομμάτια. Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους έως 1 εκ. πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει. Με μια ροδέλα κόβουμε φύλλο σε κάθετες λωρίδες πλάτους περίπου 1,5-2 εκ. Με τα δάχτυλά μας τις ξεχωρίζουμε και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βράζουμε τα λαζάνια, αφού πρώτα τινάξουμε το περιττό αλεύρι, σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, προσθέτουμε 4-5 κ.σ. σάλτσα από το ραγού και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα περιχύνοντας τα λαζάνια με το ραγού, σάλτσα και χταπόδι. Τέλος πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Λαζάνια: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά, χτυπημένα ελαφρώς, το μισό νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά και προσθέτουμε όσο επιπλέον νερό χρειάζεται ώστε να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το πολύ για 40΄.

Βήμα 2

Στιφάδο: Σε στενή κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι και το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να κοκκινίσει και να τσιμπιέται με το πιρούνι. Ελέγχουμε όσο μαγειρεύετε να μη στεγνώσει και προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Κατόπιν το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι για 5΄, προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ραγού. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και 200 ml νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει και δέσει η σάλτσα του. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Βράσιμο και το σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι, ακουμπάμε επάνω τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 ισόποσα κομμάτια. Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους έως 1 εκ. πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει. Με μια ροδέλα κόβουμε φύλλο σε κάθετες λωρίδες πλάτους περίπου 1,5-2 εκ. Με τα δάχτυλά μας τις ξεχωρίζουμε και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βράζουμε τα λαζάνια, αφού πρώτα τινάξουμε το περιττό αλεύρι, σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, προσθέτουμε 4-5 κ.σ. σάλτσα από το ραγού και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα περιχύνοντας τα λαζάνια με το ραγού, σάλτσα και χταπόδι. Τέλος πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography