melopita-Sifnou-olivemagazinegr1
clock icon
1:15'

Μελόπιτα Σίφνου

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο σε κυβάκια
  • 1 αβγό, τον κρόκο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Για το μίγμα ανθότυρου

  • 700γρ. ανθότυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
  • 6-7 αβγά

Μια παραδοσιακή συνταγή, ιδανική για το πασχαλινό τραπέζι. Θα σας ενθουσιάσει με την πλούσια ζύμη της, που φτιάχνετε εύκολα με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, καθώς και με την τυρένια της γέμιση.

Για τη ζύμη: Τρίβετε με τα δάχτυλα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το φρέσκο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν τραχανάς. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού, τη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές του γλυκού νερό. Ζυμώνετε. Αν χρειάζεται, ρίχνετε μερικές κουταλιές νερό ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχετε μια μέτρια ζύμη. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε κατόπιν πάνω στον πάγκο σας σε φύλλο και σκεπάζετε με αυτό ένα βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 28εκ., καλύπτοντας και τα πλαϊνά του τοιχώματα. Ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.
Όσο η ζύμη σας ψήνεται, φτιάχνετε το μίγμα με το ανθότυρο. Χτυπάτε στο μίξερ το ανθότυρο με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. Προσθέτετε τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Ρίχνετε το μίγμα που ετοιμάσατε πάνω από το μισοψημένο φύλλο και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε τη μελόπιτα στο φούρνο 180οC για 30-40 λεπτά.
Την πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ακόμα και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Τρίβετε με τα δάχτυλα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το φρέσκο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν τραχανάς. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού, τη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές του γλυκού νερό. Ζυμώνετε. Αν χρειάζεται, ρίχνετε μερικές κουταλιές νερό ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχετε μια μέτρια ζύμη. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.

Βήμα 2

Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε κατόπιν πάνω στον πάγκο σας σε φύλλο και σκεπάζετε με αυτό ένα βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 28εκ., καλύπτοντας και τα πλαϊνά του τοιχώματα. Ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.

Βήμα 3

Όσο η ζύμη σας ψήνεται, φτιάχνετε το μίγμα με το ανθότυρο. Χτυπάτε στο μίξερ το ανθότυρο με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. Προσθέτετε τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 4

Ρίχνετε το μίγμα που ετοιμάσατε πάνω από το μισοψημένο φύλλο και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε τη μελόπιτα στο φούρνο 180οC για 30-40 λεπτά.

Βήμα 5

Την πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ακόμα και σερβίρετε.