Από όλες τις πίτες του καλοκαιριού, νομίζω ότι νοστιμότερη είναι η μελιτζανόπιτα. Αυτή τη συνταγή μπορούν να τη χαρούν και όσοι δεν έχουν ποτέ τους προσπαθήσει να ανοίξουν φύλλο.
Υλικά
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 3 κρεμμύδια τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 3 αβγά
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Ένας εναλλακτικός-και για τα δικά μου γούστα πολύ νόστιμος τρόπος-είναι να ψιλοκόψετε τις μελιτζάνες και να τις σοτάρετε στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ψήνετε τις μελιτζάνες ολόκληρες σε ταψί στους 200ºC για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος.Βήμα 2
Αδειάζετε τη σάρκα τους, τη βάζετε σε σουρωτήρι, την πιέζετε και την αφήνετε να στραγγίσει πολύ καλά.Βήμα 3
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε και το σκόρδο μαζί με τη μελιτζάνα και σοτάρετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της.Βήμα 4
Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο και το ανακατεύετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά αφού κρατήσετε στην άκρη 2 κουταλιές της σούπας από τη φρυγανιά.Βήμα 5
Λαδώνετε ένα ταψάκι και απλώνετε το μίγμα με τις μελιτζάνες. Πασπαλίσετε με τη φρυγανιά. Ψήνετε στο φούρνο στους 180ºC για 45 λεπτά.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή