Ένα εύκολο, θερινό πιάτο µε την ξεχωριστή, γλυκιά γεύση της τσακώνικης µελιτζάνας.
Υλικά
- 1 κιλό µελιτζάνες τσακώνικες, µε το κοτσάνι τους
- 400γρ. ντοµατίνια, κοµµένα στη µέση
- 4 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες
- 1 κρεµµύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού θυµάρι φρέσκο, ψιλοκοµµένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ºC. Χαράζετε τις µελιτζάνες από τη µια πλευρά χωρίς να αφαιρέσετε το κοτσάνι και µπήγετε στη σχισµή τις τρεις φέτες σκόρδου. Τις αλείφετε µε λίγο λάδι και τις ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου µέχρι να µαλακώσουν. Εναλλακτικά, µπορείτε να τις ψήσετε στο γκριλ γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές µέχρι να µαλακώσουν. Κόβετε προσεκτικά το κοτσάνι για να µείνουν ολόκληρες οι µελιτζάνες.Βήμα 2
Σοτάρετε το κρεµµύδι στο λάδι µέχρι να µαλακώσει και να πάρει λίγο χρώµα. Προσθέτετε το υπόλοιπο σκόρδο, τις µελιτζάνες, τα ντοµατίνια, το θυµάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά µέχρι να δέσει.Βήμα 3
Στρώνετε τις µελιτζάνες σε ταψί και τις περιχύνετε µε τη σάλτσα ντοµάτας. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και ψήνετε το φαγητό για περίπου για 15 λεπτά, µέχρι να πάρει λίγο χρώµα και να δέσει η σάλτσα τους. Συνοδεύεται υπέροχα από τηγανητές πατάτες.Φωτογραφία: Γιώργος ∆ρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey